De Grote Sauna Enquête!

Bekijk alle resultaten en grafieken op de aparte website: https://enquete.relaxy.be

Vroeg of laat heeft iedereen wel eens nood aan een rustig moment. De stekker uittrekken, het hoofd leegmaken en even ontstressen; het doet niet alleen deugd, het is levensnoodzakelijk in onze steeds jachtigere maatschappij. Het is meteen ook de belangrijkste reden waarom de respondenten van onze enquête tijd maken voor een saunabezoek. Even de dagelijkse beslommeringen achterlaten en de spanning je lijf voelen verlaten: heerlijk.

Bij Relaxy.be zijn we uiteraard grote fans van wellness, maar we wilden wel eens weten hoe de gemiddelde Vlaming tegenover saunabezoeken staat. Hoe vaak gaan ze? Durven ze hun badkledij thuis te laten? En welke zijn de meest populaire gelegenheden om zichzelf of een ander te verwennen met een wellnesservaring ? We vroegen het aan 1403 Vlamingen!

Hoe graag gaan we naar de sauna?

Wie van de sauna houdt, maakt er graag geregeld tijd voor: tot wel zes keer per jaar. Opvallend is wel dat 81% van alle saunabezoekers telkens naar een andere sauna gaat. Leuke nieuwe plekken ontdekken, is dus minstens even leuk als het saunabezoek zelf.

Het belangrijkste aspect waar een saunabezoeker naar kijkt wanneer die kiest voor een bepaalde locatie is de prijs-kwaliteitsverhouding. Daarna wordt het aanbod van de faciliteiten onder de loep genomen, en ten slotte wordt gekeken naar de afstand van de thuisbasis.

Wanneer ze de perfecte plek hebben gevonden, zijn saunaliefhebbers best bereid om wat geld te besteden aan hun welverdiende me-time: voor een bezoek aan een publieke sauna wordt gemiddeld 60 euro per persoon voorzien, terwijl het budget per persoon in de privé-sauna rond de 81 euro ligt.

Met wie duiken we de sauna in?

60% van de respondenten van onze enquête vindt een saunabezoek behoorlijk romantisch, en neemt dan ook graag hun partner mee als gezelschap. Maar liefst 85% van de mannen gaat vaak vergezeld van de partner naar de sauna, terwijl 42% van de vrouwen ook al eens de vriendinnen meeneemt voor wat quality time. Het zijn vooral de late twintigers en vroege dertigers (tussen 26 en 33 jaar) die ook graag met vrienden naar de sauna trekken.

Wanneer hebben we zin in wat sauna-verwen-tijd?

Voor 18% van de respondenten is Valentijn een populair moment om een saunabezoek in te plannen. Voor 35% zijn ook verjaardagen de ideale gelegenheid om onszelf of onze geliefden te verwennen met een wellnessmoment. Onder de respondenten zitten echter ook heel wat levensgenieters: 87% geeft aan ook ‘zomaar’ naar de sauna trekken. Want we zijn het waard!

Welke sauna verkiezen we?

De meerderheid van de respondenten maakt van een saunabezoek liefst een intieme ervaring: 38% zegt een privé sauna te verkiezen boven een publieke. 32% geeft dan weer de absolute voorkeur aan de publieke sauna, terwijl 28% gewoon zo graag naar de sauna gaat, dat het niet uitmaakt of die privé of publiek is.

Opvallend is dat de oudere generatie binnen onze respondenten liever naar de publieke sauna trekt dan de jongeren. Ook mannen zijn meer fan van publieke sauna’s, terwijl vrouwen liever naar de privé-sauna gaan. Tussen alle Vlamingen zijn het de Limburgers die het liefst privé van hun wellnessmoment genieten, terwijl de Brusselaars diegene zijn die het vaakst voor publieke sauna’s kiezen.

Wie naar de privé-sauna gaat, trekt daar zo’n drie uur voor uit en geniet het meest van zweten in de Finse sauna, bubbelen in de jacuzzi en dobberen in het zwembad. Voor een bezoek aan een publieke sauna wordt dubbel zoveel tijd voorzien, en tijdens die zes uur wordt vooral geprofiteerd van de Finse sauna en het zwembad, maar ook van gezellig loungen in de tuin wanneer die aanwezig is.

Waarom kiezen we voor privé of publiek?

Het grootste verschil tussen beide sauna-ervaringen lijkt hem te liggen bij de grootte van het aanbod en de prijs: publieke sauna’s bieden vaak meer faciliteiten aan hun bezoekers, terwijl privé-sauna’s toch altijd wat duurder blijven.

De oudere generatie binnen de respondenten kiest dan ook vaak voor de publieke sauna: omwille van de interessantere prijs, het grotere aanbod facilititeiten en de eerder sociale ervaring. Ook mannen, en opvallend veel West-Vlamingen, missen dat sociale aspect in een privé-sauna.

Geven we alles bloot?

Nog een belangrijke overweging die de saunabezoeker maakt, is of die zin heeft om in zijn blootje rond te lopen. De gemiddelde Vlaming is niet echt preuts: onder onze respondenten heeft de meerderheid geen probleem met het bezoeken van een publieke sauna waar naaktheid verplicht is. Hoe ouder, hoe minder we er blijkbaar van wakker liggen.

Maar in totaal geeft 40% van de respondenten aan het toch moeilijk te hebben met die verplichte naaktheid, omdat ze zich vaak bekeken voelen waar badkledij verboden is. Vooral vrouwen hebben vaak het gevoel dat ze in de gaten worden gehouden, en hoe jonger, hoe meer we ons zo voelen. Op de kaart van Vlaanderen zijn het vooral de Limburgers die zich ongemakkelijk voelen onder de blik van mede-saunagangers, terwijl de rest van Vlaanderen zich dat minder aantrekt. Limburgers zijn in vergelijking dus veel minder geneigd om naakt de sauna in te duiken.

Wat weten we eigenlijk echt over sauna’s?

Er bestaan heel wat mythes rond saunabezoeken, maar de gemiddelde Vlaming maak je niet zo gauw iets wijs. Zo weet 71% maar al te goed dat je niet echt afslankt van een saunabezoek, en gelooft 80% terecht dat het wel een positieve invloed heeft op ons hart. Maar liefst 82% weerlegt de mythe dat het ‘raar’ zou zijn om alleen naar de sauna te trekken: het is dan ook de ideale manier om wat me-time voor jezelf te voorzien.

[button href=”https://enquete.relaxy.be/” target=”_blank” color=”green” width=”250px” icon=””]Bekijk alle resultaten en grafieken[/button]

Deel deze post:

Recente artikels