De Turkse hammam onder de loep

Ben je toe aan iets anders dan de ‘normale’ sauna en wil je weten hoe het er aan toe gaat in een buitenlands badhuis? Kies dan eens voor een Turkse Hammam. In een Turks badhuis maak je kennis met een hele nieuwe ervaring, waar het net als in de sauna gaat om rust en ontspanning.

‘Hammam’ betekent in het Arabisch ‘verspreider van warmte’. Profeet Mohammed beval de Hammam aan zijn volk aan, omdat hij geloofde dat warmte de vruchtbaarheid verhoogde. De Hammam had dan ook een grote religieuze waarde en stond meestal naast een moskee. Inmiddels gaat het in de Hammam vooral om rust en ontspanning.

Mannen en vrouwen gescheiden

De Turkse Hammam is niet te vergelijken met een ‘normale’ sauna. Ten eerste vind je in de Hammam geen sauna, maar een stoombad. De Hammam is dus vaak heel warm en vochtig. Bovendien mogen mannen en vrouwen vaak niet tegelijk gebruikmaken van de Hammam, iets wat vroeger zo hoorde en in stand is gehouden. Voor de mensen die zich in een normale sauna naakt niet zo op hun gemak voelen, is de Turkse Hammam ideaal. Je moet namelijk je onderbroek aanhouden.

Het ritueel

Het ritueel tijdens de Turkse Hammam duurt ongeveer anderhalf uur. Je begint de Hammam met een douche, waarna je een emmer heet water over jezelf heen giet. Vervolgens smeer je jezelf in met een speciale zeep en ga je de stoomcabine in. De warmte en de zeep zorgen ervoor dat je huid zacht worden. Als je daarna wordt gescrubt en onder de douche stapt, raak je heel gemakkelijk de dode huidcellen op je huid kwijt. De volgende stap is jezelf insmeren met modder. Dit laat je een tijdje inwerken en spoel je daarna af met heet water. En dan is het tijd om echt te ontspannen, want het is tijd voor de massage. Als je je daarna hebt afgespoeld onder de douche, kun je nog even ontspannen in het warme water en genieten van een kop kruidenthee in de rustruimte.

Dit rondje kun je hierna nog zo vaak herhalen als je wilt, maar het scrubben en masseren wordt dan niet meer voor je gedaan. Het is dus wel handig als je iemand bij je hebt.

Deel deze post:

Recente artikels