Het ABC van de sauna’s

Wie aan sauna’s denkt, denkt aan houten bankjes, hoge temperaturen en hete lucht. Maar wist je dat er veel verschillende soorten sauna’s bestaan? Allemaal hebben ze hun specifieke eigenschappen en werking, en we zetten deze graag voor je op een rij. Welke kies jij tijdens je volgende wellnessbezoek?

Infrarood sauna

Je zou kunnen zeggen dat een infrarood sauna geen sauna is, maar een warmtecabine. Er wordt namelijk geen gebruik gemaakt van warme lucht, alleen van straling. Ondanks dat kun je de infrarood sauna wel gebruiken als een normale sauna, dus met koudwaterbaden tussen de verschillende sessies, maar dat hoeft niet. Over het algemeen ligt de temperatuur in een infrarood sauna namelijk wat lager dan die in een normale sauna, zo rond de 40 tot 50 graden. Het is natuurlijk wel belangrijk om na een infrarood sauna goed af te koelen.

De infrarood stralen dringen diep door in de huid, waardoor een infrarood sauna vooral effectief is als je stijve of gespannen spieren hebt. En nog een fijn voordeel van de infrarood sauna: de stralingen werken goed tegen acne, brandwonden, eczeem en andere huidbeschadigingen.

Finse sauna

In tegenstelling tot de infrarood sauna, is de luchtvochtigheid in een Finse sauna heel hoog. Je kunt zelf continu water op de kachel gooien, wat stoom veroorzaakt. Hierdoor wordt de gevoelstemperatuur hoger. De temperatuur in een Finse sauna is ongeveer 85 graden. Door de hoge temperatuur en luchtvochtigheid zul je in een Finse sauna sneller zweten, waardoor afvalstoffen worden afgevoerd.

Turks stoombad

Het Turks stoombad lijkt wel een beetje op de Finse sauna. De werking is hetzelfde, alleen ligt de temperatuur in het Turks stoombad iets lager. De hoge luchtvochtigheid is vooral goed voor je luchtwegen.

 

Kleurensauna’s

De temperatuur in kleurensauna’s ligt vaak niet heel hoog, zo tussen de 55 en 70 graden. In een kleurensauna wisselt het licht van kleur, wat een positieve invloed zou hebben op je geest. Er zijn vier verschillende kleurensauna’s.

  • Blauw licht werkt verkoelend en kalmerend en helpt bij een verminderde weerstand.
  • Rood licht activeert de geest en stimuleert de werking van onze spieren en organen.
  • Groen is de kleur van de natuur. Het licht zorgt voor een gecontroleerde ademhaling.
  • Geel licht is de kleur van creativiteit en tevredenheid en zou helpen bij maagklachten, duizeligheid en diabetes.
Deel deze post:

Recente artikels