Het verschil tussen de sauna en het stoombad

In eerste instantie denk je misschien dat een sauna en een stoombad veel met elkaar gemeen hebben: in beide ruimtes is het warm. Maar daar houden de overeenkomsten dan ook op. Wij leggen je de verschillen uit.

Het grootste verschil zit vooral in de luchtvochtigheid. In een stoombad is de luchtvochtigheid namelijk ongeveer 100 procent. Tijdens de eerste paar seconden in een stoombad zie je dan ook geen hand voor de ogen. In een stoombad is het zo vochtig dat je geen handdoek meeneemt. In een sauna doe je dat wel. Daar is de luchtvochtigheid ongeveer 15 procent.

Temperatuur.

In tegenstelling tot de lage luchtvochtigheid, is de temperatuur in een sauna veel hoger. In een sauna kan de temperatuur wel oplopen tot 100 graden. In een stoombad ligt de temperatuur rond de 50 graden, maar door de hoge luchtvochtigheid lijkt het er veel warmer. De temperatuur zal nooit hoger worden dan ongeveer 50 graden, want dan loop je zelfs het risico dat je verbrandt. In de sauna helpt het om te zweten, daardoor koel je af. Maar in een stoombad is dat niet het geval, omdat het zweet niet verdampt. De lucht is namelijk zo vochtig dat de mist verandert in condens. Hierdoor krijg je het eigenlijk nog warmer.

Inrichting.

Behalve het ‘klimaat’ is ook de inrichting van een sauna anders dan die van een stoombad. Een sauna heeft namelijk vaak een houten bekleding, terwijl een stoombad vaak stenen banken heeft en er soms zelfs watervalletjes of andere waterbronnen aanwezig zijn.

Je ziet dat een sauna een hele andere beleving biedt dat een stoombad. Beide ruimtes kunnen heerlijk zijn om in te ontspannen, maar je moet er aan wennen en je er vooral op je gemak voelen. Als je niet houdt van de vochtige, warme lucht die om je heen sluit, is de vaak drogere warmte in de sauna een goed alternatief.

 

Deel deze post:

Recente artikels