Rituelen in de sauna

Tijdens een dagje in de sauna komt iedereen aan ontspanning toe. Er zijn zoveel sauna’s om uit te kiezen! Maar als je de ‘gewone’ sauna wel gezien hebt en het iets spannender wilt maken, kun je meedoen aan een ritueel. Rituelen in de sauna zijn tegenwoordig ontzettend populair, maar uit de namen word je niet altijd even wijs… Wij leggen ze aan je uit.

Klankschalen

Een klankschaal is een muziekinstrument afkomstig uit de boeddhistische gebieden van de Himalaya. Daar werden de schalen vroeger niet alleen gebruikt als slaginstrument, maar ook gewoon als eetkom. De schalen verschillen in afmeting, kleur en dikte en produceren daardoor ook een ander geluid. Tegenwoordig gebruiken we de schalen niet meer om van te eten, maar als therapie in sauna’s. Wanneer er op een schaal geslagen wordt, komt er namelijk niet alleen een geluid, maar ook een trilling vrij. Deze trilling gaat door je huid heen. Samen met het kneden van je huid en spieren tijdens de massage, zorgt dit voor extra ontspanning.

Oorkaarsen

Toegegeven… Wij wisten ook niet zo goed wat we er van moesten denken. Kaarsen in je oor? Toch is het gebruik van oorkaarsen, die worden gemaakt van bijenwas en katoen, een ritueel dat al door de Indianen werd gebruikt. Tijdens het ritueel wordt de kaars een stukje in je gehoorgang gebracht. Daarna wordt de kaars aangestoken. Door de trilling van de vlam wordt je trommelvlies en de gehoorgang gemasseerd, wat de doorbloeding stimuleert. De behandeling met de oorkaarsen kan veel verlichting geven in het gebied om je oren en in je hoofd.

Rasul

Voor de Rasul moet je niet vies zijn van een beetje klei of modder. Bij dit ritueel word je er namelijk helemaal mee ingesmeerd, samen met een beetje olie. In de klei en modder zitten mineralen die je huid reinigen en verzorgen. En een fijn bijkomend voordeel: terwijl je de klei of modder op je huid smeert, haal je er gelijk de dode huidcellen af. De modder werkt dus eigenlijk als een scrub. Als je helemaal bent ingesmeerd, ga je de warme (stoom)ruimte in. Door de warmte en de stoom worden de mineralen uit de modder door je huid opgenomen. Met als resultaat: een babyzacht huidje.

Deel deze post:

Recente artikels