Vocht- en voedselinname op een dagje sauna

Tegenwoordig lijkt de behoefte om gezond te leven met de dag groter te worden. Zo zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in wat hen vooruit helpt of eerder schaadt. Voor diegenen die een saunabezoekje in het vooruitzicht hebben, bestaan er richtlijnen in verband met voedsel- en vochtinname, om het maximum van gezondheidsvoordelen uit je bezoek te halen!

Buikje rond, of toch niet helemaal?

Belangrijk vóór je de sauna instapt, is dat je maag niet te vol is. Je kan beter voor een lichte maaltijd (salade, soep of fruit) gaan, die het verteren gemakkelijker maakt. In de sauna heeft je lichaam namelijk voldoende kracht nodig om zijn warmte kwijt te raken. Doorheen de dag kun je best een evenwicht zoeken in wat je eet: zo zijn granen (brood, rijst, pasta) en melkproducten in de sauna niet altijd ideaal. De fosfor die in melkproducten zit en het fytinezuur in granen binden zich aan mineralen en onttrekken deze aan je lichaam. En dat terwijl je deze mineralen bij een saunabezoekje net heel erg nodig hebt.

 Blijven drinken!

In de sauna is zweten een vanzelfsprekend fenomeen. Het lichaam wil optreden tegen dit vochtverlies en onttrekt daarom vocht aan onze weefsels. Zo worden afvalstoffen afgevoerd en vindt een verhoogde stofwisselingsactiviteit plaats. Nadelig is dat je lichaam hierdoor een belangrijke hoeveelheid vocht verliest, waarbij ook veel belangrijke mineralen verloren gaan. Daardoor mag het belang van water (liefst met voldoende mineralen), niet onderschat worden om uitdroging te voorkomen.

Drink daarom vóór en na ieder saunabezoek water, water met kalium en natrium, kokoswater of water waaraan je een kleine hoeveelheid hymalayazout of keltisch zout toevoegt. De mineralen die hierin zitten, zorgen voor een goede celwerking, brengen je hoeveelheid mineralen terug op peil en laten je lichaam het water dat je drinkt vasthouden. Ook aan het einde van je dagje sauna is het essentieel om flink wat water of lauwe thee te drinken, zodat je vochtreserves weer op peil geraken.

 Hoe weet ik of ik genoeg drink?

Je kan dit zien aan de kleur van je urine, die haast zo helder als water moet zijn. Indien je urine geel is, wijst dit meestal op uitdroging. Zie dit als een signaal om meer te drinken en doe dit al vóór je de dorst voelt opkomen. Ten slotte voorziet niet alles dat drinkbaar is je lichaam van het nodige vocht. Zo onttrekt alcohol, net zoals de sauna, vocht aan je lichaam en is dit bij een saunabezoek dus absoluut niet aan te raden. Naast alcohol, hebben koffie, zwarte thee en de meeste frisdrank ook dit eerder uitdrogende effect. Wil je deze toch drinken, zorg er dan voor dat je daarnaast voldoende water drinkt.

Deel deze post:

Recente artikels