Aroma’s in de welness

Al lang vóór onze jaartelling hield de mens zich bezig met essentiële oliën. Het ene kruid, net als zijn olie, diende voor verkoudheid, terwijl het andere de geest stimuleerde. Nu, zoveel eeuwen later, laten we ons in de welness verwennen door de heerlijk ruikende aroma’s van deze eeuwenoude kruiden…

Eeuwenoud en nog steeds helemaal ‘in’

Essentiële oliën komen uit plantaardig materiaal en vinden hun oorsprong over de hele wereld. Ze worden al onvoorstelbaar lang in vele culturen gebruikt voor hun helende werking. Het waren de oude Egyptenaren, de Chinezen, de Grieken én de Romeinen die ervoor zorgen dat deze oliën uiteindelijk ook Europa bereikten. Vandaag zijn de oliën nog steeds geliefd om hun helende werking, maar nog meer door de heerlijke aroma’s die ze verspreiden.

Uniek in zijn soort

Essentiële oliën zijn enorm kostbaar en chemici proberen ze al lange tijd te reproduceren. Het nabootsen van de heerlijke geuren is redelijk goed gelukt, maar hun geneeskrachtige werking blijft een mysterie.

Zalig voor de zintuigen

De zalig geurende kruiden en oliën zijn ideaal om toe te voegen in een warm (voet)bad, maar daarnaast zijn ze ook een meerwaarde bij je saunabezoek. In wat volgt introduceren wij vijf oliën die geregeld in sauna’s gebruikt worden. Want naast hun aangename geur, is hun werking nog steeds verrassend:

  • Lavendel:

Heeft een heel brede werking, maar is vooral enorm rustgevend voor geest en huid.

  • Kamille:

Is een ideaal troostmiddel dat je verdriet, pijnen en irritaties verzacht.

  • Eucalyptus:

Na een intensieve werkdag, werkt eucalyptus verlichtend en verhelderend. Voor wie last heeft van een verkoudheid, lost dit kruid het slijm op en stilt het de hoest.

  • Rozemarijn:

Naast het verzachtende, heilzame en ontspannende effect, kan rozemarijn ook opwekkend werken.

  • Venkel

Vroeger gebruikt om heksen en boze geesten te verjagen, nu vooral helend bij maag- en darmkrampen.

Deel deze post:

Recente artikels