Floating: gewichtloos ontstressen

De wellness-sector staat niet stil. Er wordt steeds gezocht naar nieuwe manieren om je in de meest ontspannen toestand te brengen. Hiervoor gaat men vaak ten rade bij verschillende culturen, maar ook uit de medische sector haalt men inspiratie. Floating is zo’n innovatie die sinds enkele jaren behoort tot de vaste faciliteiten van verschillende wellnesscentra. Geen idee wat je je hierbij moet voorstellen? Een introductie.

Breek met de zwaartekracht

Floating, voluit Floatation Restricted Environmental Stimulation Therapy, werd in de jaren vijftig ontwikkeld door de Amerikaanse professor en neuroloog John Lilly. Oorspronkelijk werd het toegepast als een medische therapie, maar tientallen jaren later heeft het zijn weg gevonden naar wellnesscentra.

Floating brengt je in een toestand van gewichtloosheid. Door het hoge gehalte van epsomzout in het waterbad blijf je op het water drijven en geeft dit hetzelfde effect als baden in de Dode Zee. Het is dus niet aangeraden om met wondjes of pas geschoren benen in het bad te gaan, want dan zou het zout kunnen irriteren. Het zoutwaterbad wordt verwarmd op een constante tempratuur van 36°C. Hierdoor blijft ook de lichaamstemperatuur stabiel en steek je geen energie in het verwarmen of afkoelen van je lichaam.

Tijdens een sessie floaten word je afgeschermd van externe prikkels. De ruimte wordt geluidsarm en donker gemaakt, zodat de zintuigen uitgeschakeld worden. Je kan floaten in speciaal ontwikkelde cabines die volledig afgesloten zijn, maar verschillende wellnesscentra bieden ook open floatingkamers aan met een ontspannend muziekje en een streepje licht voor een minder claustrofobisch gevoel.

 

De voordelen 

Een floatingsessie doet wonderen met je mentale toestand. Het wordt dan ook niet voor niets een onthaastingstechniek genoemd. De tijd staat even stil en je vergeet alles rondom je.

Tijdens de eerste sessie kan het echter moeilijk zijn om je hoofd volledig leeg te maken. Doordat er niets van afleiding is, ben je al snel alleen met je gedachten: de ideale omstandigheden om je to do-list te overlopen. Maar floaten kan je leren. Na drie sessies zal je merken dat je hersenactiviteit aanzienlijk zal dalen en je helemaal zen wordt. Voor sommigen werkt de ontspanningstoestand ook als een stimulans voor het creatieve brein.

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat floaten ook erg effectief is voor fysieke aandoeningen zoals artrose, reuma, rugklachten en spierletsels. Voor wie kampt met een slaaptekort kan een sessie floating zelfs hetzelfde effect geven als een nachtje ongestoord doorslapen…

Waar wacht je nog op? Probeer het zelf zeker eens uit!

Deel deze post:

Recente artikels