Welke sauna past bij jou?

Sauna’s en stoombaden zijn een absolute weldaad voor je gezondheid. Je lichaam ontgift en je geest ontspant. Toch zijn er veel verschillende soorten en hebben ze elk hun eigen weldaden in de aanbieding. Ontdek hier welke sauna het best bij jou past.

De Russische banja
De banja is voor de Russen altijd al een buitensauna geweest. Men maakt hierbij een oven van opgestapelde stenen die verhit raakt door een vuur van drooghout. Daarna schermt men met een zeil over een houten frame de ruimte af. De temperatuur loopt daardoor enorm op, tot wel 70 of 80 graden Celsius met een luchtvochtigheid van 25 procent. Het is daardoor niet voor iedereen geschikt. Je moet er wel van houden (en tegen kunnen).

Positieve effecten?
De banja heeft een positieve invloed op de bloedsomloop en het afvoeren van afvalstoffen. Bij deze sauna zweet je heel erg. Hij is daarom niet geschikt om lang te blijven zitten. Hooguit twee keer een kwartiertje! Na afloop is het belangrijk om koud te douchen en voldoende water te drinken aangezien je veel vocht kwijt raakt.

Zweedse sauna en bad

Het geheim van de Zweedse sauna is het contrast tussen warm en koud. In de cabine kan je lichaamstemperatuur namelijk oplopen tot maar liefst 39 graden Celsius. Dat zorgt voor transpiratie en de afvoer van afvalstoffen. Na afloop plons je in een ijskoud bad om af te koelen.

Positieve effecten?
De combinatie van heet en ijskoud zorgt ervoor dat de spieren ontspannen. Je krijgt een lagere bloeddruk en je bloedcirculatie verbetert. Door de wisselwerking van warm en koud, worden je huidcellen flink gestimuleerd. Dit helpt het eveneens om de huid strak te houden.

Tip! Er is een manier om sommige van de Zweedse sauna-effecten thuis in je eigen badkamer voor elkaar te krijgen, namelijk door een wisseldouche. Ga van heet water naar koud water. Je zult dan merken dat de huid ervan tintelt en je echt een energieboost krijgt.

De infrarood sauna
Bij deze methode brengt de sauna zoveel mogelijk warmte naar het lichaam op een zo comfortabel mogelijke manier. De infraroodstraling verwarmt direct de huid, zonder toevoer van warme lucht. Het voordeel hiervan is dat je net zoveel, of zelfs veel meer, kunt zweten zonder dat je in een benauwende luchttemperatuur zit.

Positieve effecten?
Het zorgt voor een betere doorbloeding van spieren en gewrichten. Vooral na het sporten is deze sauna fijn en zorgt het voor snelle afvoer van je afvalstoffen. Ook zou het goed zijn voor de weerstand. Extra leuk is dat het veel calorieën verbrandt en cellulitis vermindert.

De zuurstofsauna
Het zuurstofgehalte in onze lucht ligt maar op 20 procent. En dat kunnen we ook niet allemaal opnemen, mede door de andere bestanddelen die erbij zitten. Daarom zijn er nieuwe sauna’s waarbij het zuurstofgehalte op de volle honderd procent ligt.

Positieve effecten?
Zuurstof wordt wel eens de bron van jeugd genoemd. Ons verouderingsproces gaat gepaard met een verminderde opnamecapaciteit van zuurstof. Tijdens een bezoek aan deze sauna adem je automatisch een verhoogd concentraat in. Let op! Deze sauna is niet aan te raden voor zwangere vrouwen en mensen met long- of hartproblemen.

Panoramische kruidensauna

Niet alleen een aangename temperatuur doet ontspannen. Sommige saunavarianten werken op alle zintuigen, zoals de panoramische kruidensauna. Hierbij lig je in de cabine en kijk je tegen een sterrenhemel aan. Dat zorgt ervoor dat je wegdroomt. Daarnaast giet men op de kachel allerlei kruiden die zorgen voor een ontspannend effect op huid en geest.

Positieve effecten?
Door alle zintuigen te prikkelen, krijg je het minder snel warm. Je kan echt ontspannen omdat je je op iets anders dan het transpireren kan concentreren. Daarnaast kunnen de kruiden ervoor zorgen dat je huid zachter aanvoelt.

Let op! Het combineren van oliën vereist wel vakkundige kennis. Het is dus geen goed idee om in een huissauna zelf kruiden op de kachel te gooien.

Sauna Löyly

De sauna Löyly is ook wel bekend als opgietsauna. Dit bestaat uit een ritueel waarbij er iemand in de sauna de vochtigheid hoger maakt door water op de kachel te gooien, in combinatie met aromatische oliën. De extra persoon in de sauna zal met een wapperende handdoek zorgen dat de stoom in de ruimte goed verspreid raakt. Tot slot brengt hij of zij een emmer ijs naar binnen waar iedereen zich mee kan afkoelen.

Positieve effecten?

Deze methode heeft een hoge luchtvochtigheidsgraad en voelt erg warm aan. Het is daardoor behoorlijk intens, wat zorgt voor een extra ervaring. Je hele lichaam ervaart van binnen en van buiten een enorme warmtedruk. Wie ervan houdt, wil niet meer anders. Bovendien ervaar je het hele proces met het wapperen een beetje als een show. Daardoor is deze variant steeds populairder bij het grote publiek.

Let op! De extreme warmte verwijdt de bloedvaten en verlaagt de bloeddruk. Tijdens het afkoelen is het daarom belangrijk dat je dat langzaamaan doet. Koel je te snel af dan kunnen je bloedvaten vernauwen, waardoor er minder zuurstofdoorstroming naar je hersenen is en je flauw kan vallen.

Tip! Een vorm van opgietsauna is de Finse kelosauna, gemaakt van oude Finse dennenbomen. Deze staan meestal buiten in blokhut vorm en kan je zelf ook aanschaffen voor je tuin, indien je daar de ruimte voor hebt. Bovendien is dit een aanrader voor de natuurliefhebbers. De dennen die men gebruikt bij het maken van deze sauna, zijn namelijk van speciale Finse bodem. Deze zijn op natuurlijke wijze afgestorven waardoor er voor deze blokhut variant geen levende bomen zijn gekapt. In veel sauna- en thermencomplexen vind je buiten deze kelosauna’s.

Chromotherapiesauna
Kleur heeft een invloed op je geestelijke welzijn. Elke kleur heeft immers weer een andere energie. Niet verwonderlijk dat dit gegeven werd verwerkt in een sauna. Bij de chromotherapie (oftewel kleurensauna) zit je in ruimtes met verschillende kleurlampen.

Positieve effecten?
Elk van de lichten brengt zijn eigen voordelen voor de gezondheid met zich mee. Rood licht activeert je geest en geeft kracht. Vooral mensen met bloedarmoede en chronische vermoeidheid kunnen hier voordeel aan ondervinden. Een blauwe sauna werkt ontspannend en kalmerend. Daarnaast heeft je maag er profijt van en helpt blauw licht tegen een lage weerstand. Groen licht is goed voor de luchtwegen en helpt de ademhaling. Daarom kunnen mensen met bronchitis best voor deze optie kiezen. Tot slot is er een geel licht dat zou helpen bij maagklachten en diabetes.

Bron: Goed Gevoel door Michelle Inera

Deel deze post:

Recente artikels