De sauna als medicijn tegen verkoudheid

De winter is weer in het vooruitzicht en het wordt buiten enkele graden kouder. Dat betekent jammer genoeg ook weer loopneuzen, keelpijn, hoesten: het is geen pretje. Wist je dat je gemiddeld zelfs twee tot drie keer per jaar verkouden bent? Ook wij bij Relaxy zitten al een weekje te snotteren.

En hét medicijn tegen deze lastige kwaaltjes is helaas nog niet uitgevonden. Al zijn er natuurlijk wel heel wat oude en gemakkelijke trucjes die je kunnen afhelpen van je verkoudheid. Denk aan stomen, een heet bad nemen, in een lekker warme omgeving zijn en de winter even helemaal vergeten, je verstopte neus weer vrij maken met een etherische olie en vooral veel rusten.

En waar kan je deze trucjes beter toepassen dan in de sauna? Jezelf verlossen van je verkoudheid én een heerlijk dagje tot jezelf komen. Twee vliegen in één klap, lijkt ons!

1. Stoombad

Thuis stomen boven een pot warm water is een goed begin, maar in een echt stoombad zitten is natuurlijk nog effectiever. Een Turks stoombad, ook wel bekend als hammam, is de plek bij uitstek om dat onprettige virus slimmer af te zijn. In de hammam wordt vochtige warmte via stoom verspreid in de ruimte. Deze stoom maakt je luchtwegen weer vrij, waardoor ademen weer vlotter gaat. Daarnaast is het zalig vertoeven in stoombaden: het zijn meestal prachtige ruimtes (al kan je er vaak niet veel van zien door al die stoom)

2. Eucalyptus

De olie van de eucalyptusboom heeft een heel geneeskrachtige werking bij een verkoudheid. Als antiseptische olie werkt eucalyptus ontsteking werend en verhindert de ontwikkeling van bacteriën. De geur van eucalyptus wordt vaak gebruikt in sauna’s door het op te gieten. De geur verspreidt zich dan wanneer de olie verdampt. Deze damp werkt rechtstreeks in de luchtwegen. Slijmen komen los en je kan weer tevreden ademhalen. Als je al erg ziek bent best wel opletten: je lichaam kan snel oververmoeid geraken!

3. Warmte

Warmte is goed voor een heleboel dingen, zoals je humeur, spieren en immuunsysteem. En wanneer je in een heel warme ruimte, zoals een sauna bent, gaat je lichaamstemperatuur stijgen. Virussen overleven moeilijker bij een hoge lichaamstemperatuur. Een dagje sauna kan dus heel wat virussen de das omdoen. Daarnaast gaan je huidporiën open, waardoor afvalstoffen worden afgevoerd. Weg met die verkoudheid!

4. Rust

Slapen: het wordt ook wel eens het ‘beste medicijn genoemd’. Tijdens het slapen krijgt je lichaam namelijk de tijd om te herstellen. Maar die belangrijke nachtrust wordt vaak verstoord door een verkoudheid: het hoesten, keelpijn, moeilijk ademen en een loopneus houden je wakker. Door tijdens jouw saunabezoek te rusten kan je dit slaaptekort inhalen en je lichaam de tijd geven zichzelf te genezen.

Gun je lichaam warmte en rust, en keer genezen terug naar huis.

Ook zin gekregen in sauna als medicijn?

Ontdek de mooiste sauna’s bij jou in de buurt