Februari is maand zonder alcohol – Ook in de sauna?

Het wordt alom verspreid over het internet: februari is ‘maand zonder alcohol’.

Deze campagne van de Stichting tegen kanker en het expertisecentrum Alcohol en Drugs wordt al maanden aangekondigd en werd ‘Tournée Minérale’ gedoopt.

Het gebruik van alcohol wordt in onze samenleving als zeer normaal beschouwd. Een glaasje wijn bij het eten, een aperitief op een terras, een pint na het sporten en zelfs een glaasje champagne in de sauna. Alcohol maakt voor velen deel uit van de dagelijkse routine.

Wat vele Vlamingen evenwel vergeten, is dat ook dit gematigde alcoholgebruik zijn risico’s heeft. Alcohol heeft altijd een invloed op je organen en kan de oorzaak zijn van maar liefst 60 verschillende aandoeningen. Sommige ernstiger dan anderen, maar niettemin zijn ze allemaal een aanslag op je lichaam. Het gaat onder meer om slaapproblemen, hartklachten, leveraandoeningen en kanker.

Daarom wil ‘Tournée Minérale’ in februari de Vlaming enthousiast maken om alcohol voor één maand af te zweren.

Wat zijn de voordelen van een maand zonder alcohol ?

  • Je lichaam krijgt de tijd om te recupereren van je gebruikelijke alcoholconsumptie. Heel wat mensen merken gaandeweg die maand dat ze beter slapen en zich fitter voelen.
  • Je spaart heel wat geld uit.
  • Je krijgt minder calorieën binnen, waardoor je mogelijks zelfs gewicht zal verliezen.
  • Je staat daarnaast ook stil bij je alcoholgebruik.

Wat zijn de gevaren van alcoholgebruik tijdens een sauna bezoek ?

Omdat wij met Relaxy uiteraard voornamelijk bezig zijn met de cultuur van sauna en wellness, willen we graag even inzoomen op het gebruik van alcohol in de sauna.

Ook hier is alcohol voor velen een gewoonte geworden. Een glaasje wijn of bubbels tijdens een saunabezoek is gezellig, maar is het eigenlijk wel een goed idee?

Tijdens een rondje sauna kan je lichaam 0.5 tot 1.5 liter vocht verliezen. Daarnaast trekt ook alcohol vocht uit je lichaam. Daarom kan de combinatie van sauna en alcoholgebruik leiden tot uitdroging, wat dan weer kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, verwardheid en spierzwakte.

Te veel alcohol in combinatie met sauna is dus niet zo een goed idee. Eén glaasje tijdens je saunabezoek kan geen kwaad, maar wel is het belangrijk dat je extra water drinkt. Zo blijft je vochtgehalte tijdens je saunabezoek toch in balans.

Ben jij deze maand gestart met een alcoholvrije maand? Laat die saunabezoekjes dan zeker niet links liggen, want sauna kan een grote hulp zijn om deze alcoholvrije maand met succes te beleven.

Hoe kan sauna helpen tijdens je alcoholvrije maand?

Omdat een glaasje alcohol voor veel mensen een onderdeel geworden is van de dagelijkse ontspanning, zal het aanvankelijk moeilijk zijn om dit los te laten.

Een bezoek aan de sauna kan hierbij helpen.

Het is de manier bij uitstek om je lichaam en geest helemaal tot rust te laten komen. Je kan gedurende enkele uren de drukte van het dagelijkse leven achter je laten en volledig ontspannen in deze serene omgeving. Sauna heeft bovendien een stimulerend effect op het hormoon endorfine. De aanmaak van dit hormoon geeft je een gevoel van welzijn en zorgt ervoor dat je geest ontspant.

Door deze positieve en relaxerende effecten van sauna zal je minder gemakkelijk in je oude gewoonte hervallen en naar een glaasje alcohol grijpen na een zware dag.

Daarnaast is zweten in de sauna erg gezond. Door de hoge temperatuur in de sauna openen onze huidporiën zich en komen onze zweetkliertjes in werking. Het transpiratievocht dat door ons lichaam wordt afgevoerd, bestaat niet enkel uit vocht of water. Het bestaat bijvoorbeeld ook uit melkzuren die na een grote fysieke inspanning in ons lichaam achterbleven. Verder worden ook alle giftige stoffen afgevoerd.

Ons lichaam wordt door het zweten dus ‘schoongespoeld’. En dit zal je lichaam helpen om sneller te recupereren, waardoor je je gedurende deze alcoholvrije maand sneller fit en energiek zal gaan voelen.

Zo kan je het voordeel van een alcoholvrije maand optimaliseren! Doen jullie ook mee?

 

Op de website van ‘Tournée Minérale’ vind je meer informatie over de maand zonder alcohol.

Ben je op zoek naar een leuke sauna, neem dan zeker een kijkje op Relaxy.be.

Ontdek de mooiste sauna’s bij jouw in de buurt