Sauna: de beste detoxkuur voor de zomer

Detoxen is geen mode fenomeen dat pas de laatste jaren is opgekomen. Bij vele natuurgenezers neemt ontgiften namelijk al eeuwen een centrale plaats in. Wel wordt de detox kuur de laatste tijd ook bij Westerse medici steeds vaker aanzien als een methode om je gezondheid op te krikken.

Waarom detoxen?

Dagelijks worden we blootgesteld aan ontelbare giftige stoffen. Dit start bij de lucht die we inademen, maar bevindt zich ook in bewerkte voeding, drinkwater en verder ook vele goederen die we gebruiken, zoals bewerkt hout, cosmetica, sierraden, schoonmaakproducten en ga zo maar door.

Vele van deze schadelijke stoffen zullen door ons lichaam automatisch worden afgevoerd, in onder meer onze urine. Maar wanneer de hoeveelheid te groot wordt, is ons lichaam niet meer in staat om zich van deze giftige stoffen te ontdoen. Vanaf dan worden de toxines opgeslagen in onze vetcellen, waar ze wel jaren aanwezig kunnen blijven.

Blijven die toxines in ons vet opgestapeld, dan kunnen zij uiteindelijk leiden tot ziektes en aandoeningen. De enige manier om van deze stoffen af te geraken, is een detox te doen. Alleen zo kan je de vetcellen, waar de giftige stoffen in opgeslagen zitten, afbreken en de giftige stoffen toch afvoeren.

Hoe detoxen?

Eén van de meest effectieve manieren die ons lichaam gebruikt om te ontgiften, is zweten. In 15 minuten kan je lichaam via zweet een zelfde hoeveelheid gifstoffen afvoeren dan het binnen de 24 uur zou kunnen afvoeren via je urine.

Zweten is een zeer doeltreffende manier om de toxische stoffen uit onze vetcellen te verwijderen. En waar kan je beter zweten dan in de sauna?

Dit kan zowel in een Finse sauna, maar kan nóg beter in een infrarood sauna. In deze laatste zal je lichaam veel diepgaander opgewarmd worden. De infrarood sauna zorgt voor een opwarming van binnenuit zodat ook de gifstoffen uit dieperliggende vetreserves gehaald worden.

Opgelet!

Detoxen gaat meestal nog een stap verder dan enkele malen gaan zweten in de sauna. De detox kuur in de sauna kan aangevuld worden met een tijdelijk dieet. Vaak raadt men aan om elke 6 maanden een detox kuur van 7 tot 14 dagen te volgen. Er bestaat een heel gamma aan detox dieeten. Vaak zullen deze inhouden dat je bepaalde voedingsstoffen niet gaat eten, zoals suikers, alcohol, koffie, zuivel, brood. Je zal je dieet bijvoorbeeld gaan beperken tot onbewerkte voeding, zoals verse groenten en fruit, vis, ongezouten noten en zaden, ed.

Maar pas op. Dit lijkt eenvoudig, maar het is niet verstandig om zomaar te beginnen aan een detox kuur. Doe het nodige onderzoek en bereid je goed voor. Wanneer je te overhaast met een detox start, heeft deze ofwel geen effect, wat zonde is van al die moeite. Ofwel komen er te snel, te veel giftige stoffen vrij en krijg je last van ontgiftingsverschijnselen, zoals misselijk, hoofdpijn, duizeligheid en stemmingswisselingen.

Bereid je dus goed voor als je wil gaan detoxen. En regelmatig een saunabezoek inlassen, zal al voor een stevige detox basis kunnen zorgen.

Wat zijn de positieve effecten?

Als je het op de juiste manier doet, kan detoxen een duidelijk positief effect hebben op je gezondheid. Je voelt je na een detox kuur werkelijk als herboren!

Je slaapt veel beter, voelt je energieker, krampen en pijnen verdwijnen en je gezichtsvermogen verbetert. En ‘last but not least’, je kan er enkele kilo’s mee kwijt raken en je huid zal stralen want detoxen helpt de effecten van veroudering te vertragen!

 

Ontdek de mooiste sauna’s bij jouw in de buurt