3 redenen waarom sporters vaker naar de sauna zouden moeten gaan!

sauna voor sporters

Dat regelmatig naar de sauna gaan een positieve invloed op onze gezondheid heeft, weten we bij Relaxy al langer. Maar wisten jullie ook dat zeker sporters vaker naar de sauna zouden moeten gaan.

We zetten de belangrijkste voordelen voor jou op een rijtje.

  1. Sauna verbetert je bloedsomloop

In de sauna ga je om te zweten. Dat weten we allemaal, maar wat doet dit zweten en de warmte met ons lichaam? De warmte in de sauna zorgt ervoor dat je bloedvaten gaan uitzetten. Daardoor wordt je bloed dunner en zal het beter en sneller gaan stromen. Een betere bloeddoorstroming zorgt ook voor een betere circulatie van het bloed in je spieren. Die betere bloeddoorstroming heeft twee zeer positieve gevolgen voor sporters.

  1. Een groter uithoudingsvermogen

We beginnen meteen met het meest gegeerde, maar ook verrassende voordeel: sauna werkt als een natuurlijke EPO. Door de warmte in de sauna stroomt je bloed sneller. Hierdoor stijgt het plasma in je bloed en deze verhoogde hoeveelheid plasma zorgt er dan weer voor dat het aantal witte bloedcellen in je bloed stijgen en daardoor je longinhoud toeneemt. Je zal dan ook betere sportprestaties neerzetten. In een wetenschappelijk onderzoek gingen lopers gedurende drie weken trouw na elke training een half uur in de sauna. Nadien kon worden vastgelegd dat zij hun maximale snelheid op een afstand van 5km op de loopband 30% langer konden volhouden.

  1. Je lichaam herstelt sneller

Die snellere bloedsomloop heeft nog een tweede voordeel. Tijdens het sporten produceert je lichaam melkzuur in je spieren. Bij een matige inspanning kan je lichaam dit melkzuur op tijd afvoeren naar je nieren. Maar bij een zware sportinspanning zal het melkzuur zich in grotere hoeveelheden ophopen en krijgt je lichaam het niet meer allemaal tijdig afgevoerd. Deze ophoping van melkzuur lijdt tot tijdelijke spierpijn en dat is net de reden waarom we na een zware fysieke inspanning stijf zijn. Een bezoekje aan de sauna kan helpen bij een sneller herstel doordat je betere bloedsomloop zorgt voor het sneller afvoeren van het melkzuur.

Luister naar je eigen lichaam!

Maar vergeet bij dit alles niet om naar je eigen lichaam te luisteren. Dat blijft nog altijd de belangrijkste vuistregel. Een saunasessie na het sporten kan heel gezond zijn, maar onthoud dat je tijdens een saunabeurt erg zweet en dus veel vocht verliest. Tijdens het sporten heb je waarschijnlijk ook al een aanzienlijke hoeveelheid gezweet. Zorg er daarom voor dat je tussen het sporten en de sauna een rustmoment inlast en altijd voldoende blijft drinken zodat je niet dehydrateert. Heb je het gevoel dat je lichaam te moe wordt, stel dan dit heerlijke ontspanningsmoment beter even uit.

Ontdek de mooiste sauna’s van Vlaanderen