De hammam: een wondermiddel voor jouw lichaam

Hammam betekent eigenlijk letterlijk ‘verspreider van warmte’. De hammam is een heel oud gebruik dat teruggaat tot in de Romeinse thermen. Hammams zijn grote ruimten waarvan de wanden volledig bekleed zijn met mozaïek en waar nevel zorgt voor fysieke en geestelijke ontspanning.

Naast ontspanning heeft de hammam nog een heleboel voordelen. Wij geven je graag wat meer uitleg.

Oppepper voor je huid

Door de stoom die aanwezig is in een hammam, komt de zweetproductie op gang. Hierdoor wordt je lichaam gereinigd en ontdaan van slechte stoffen. In combinatie met een heerlijke scrub zorgt dit ritueel ervoor dat je huid gaat stralen als nooit tevoren. Als je last hebt van onzuiverheden, kan een stoombad dus zeker helpen.

Hulp bij spierpijn

De vochtige warmte in een stoomcabine verdrijft de opgebouwde spierspanning en voorkomt spierpijnen. Wanneer je last hebt van spierpijn, kan een bezoek aan de hammam dus wonderen doen. Dit is dan ook de reden dat sporters zo vaak gebruik maken van de sauna of de hammam.

Pijnbestrijding

Naast spierpijn, kan een stoombad ook bij andere pijnen helend werken. Ook als je last hebt van pijnlijke gewrichten of geblokkeerde spieren, kan het voor verzachting zorgen. De stoom en de warmte werken dus als een natuurlijk pijnstiller.

Verbeterde ademhaling

Zeker voor mensen met bronchitis, astma en andere aandoeningen aan de luchtwegen, kan een bezoek aan de hammam wonderen doen. Je slijmvliezen worden namelijk soepeler, vastzittend slijm raakt los en de doorbloeding van je luchtwegen wordt beter. Je kunt dankzij een stoombad dus gemakkelijker en dieper ademhalen. Bijkomend voordeel: hoe beter je ademhaling, des te gezonder je lichaam.

9480e3e497a19b6e123e40f83287a0d7

 

Zin gekregen in dit heerlijke ritueel? Wij geven je ook nog kort de juiste stappen mee om de hammam optimaal te gebruiken.

Stap 1: Neem een grondige douche

Zorg ervoor dat je helemaal proper bent wanneer je de hammam ingaat. Douche je dus vooraf met een heerlijke zeep voor het beste resultaat.

Stap 2: Ga in de stoomcabine

Nu kan je heerlijk gaan ontspannen in de stoomcabine. In tegenstelling tot bij een gewone sauna, houd je hier je slippers best wel aan. Dit om uitglijden te vermijden.

Stap 3: Scrubben

Terwijl je in de hammam bent kan je jouw huid scrubben met scrubzout. Zorg dat je je hele lichaam goed scrubt voor een optimaal effect. Door de scrub komt de bloedsdoorstroom op gang en kunnen toxische stoffen nog beter worden afgedreven.

Stap 4: Huid verzorgen

Na de scrub spoel je jezelf af en kan je jouw huid verzorgen met een voedende crème. Zo zorg je ervoor dat je huid terug gehydrateerd wordt.

Stap 5: Kopje kruidenthee

Na dit heerlijke ritueel heeft je lichaam veel vocht verloren. Daarom is het belangrijk dat je dit terug aanvult. Drink dus een lekker kopje kruidenthee na jouw hammam bezoek en voel je als herboren.

Zo, nu ben je helemaal klaar voor jouw volgende bezoek aan de hammam. Ontdek hier de mooiste wellnesscentra in Vlaanderen.

Ontdek de mooiste sauna’s bij jou in de buurt