8x gelukkiger zijn

Hoe word je gelukkig? Dat is wellicht de meest gestelde vraag ter wereld waar al duizenden boeken over geschreven werden. We kunnen hier niet alle theorieën in detail bespreken, maar kunnen jullie wel 8 van de belangrijkste tips meegeven.

1. Gewoon doen

‘Gelukkig zijn’ is niet iets waar je op moet wachten, of wat jou overkomt, het is iets dat je moet doen. Niets of niemand anders gaat jou gelukkig maken, dat kan alleen jij zelf. En eigenlijk is dat helemaal niet zo ingewikkeld. De basis ligt bij jouw gedachten. Want uit je gedachten komen je emoties verder. En als je weet dat jij je gedachten zelf bepaalt. Dan weet je ook dat jij je gevoelens helemaal zelf onder controle hebt.

Denk je vervelende dingen, dan voel je je al snel vervelend. Denk je fijne dingen, dan voel je je al snel fijn. Zo simpel kan het zijn.

2. Ga naar buiten en beweeg

Wist je dat ongeveer de helft van de wereldbevolking in of nabij een grote stad leeft? Tegen 2050 zal dat ongeveer 70% van de bevolking zijn. Het kan dan ook niet verbazen dat het af en toe wel eens gezond is om te ontsnappen aan al die drukte, chaos en luchtvervuiling die een stad met zich meebrengt. Af en toe een stevige wandeling in de natuur maken, kan je zoveel voordelen bieden. Je bent even ver weg van werk en sociale media. Je bezorgt je lichaam een gezonde work-out en werkt zo aan je conditie. En je zal zien dat je met een zalig gevoel van geluk en kalmte terugkeert.

3. Affectie

Heb je al eens gehoord van het oxytocine hormoon? Dit is een hormoon dat in je hersenen vrijkomt wanneer je knuffelt of een andere vorm van affectie ontvangt. Het is een heel krachtig hormoon dat je enorm gelukkig kan maken. Affectie mag je heel ruim interpreteren. Het hoeft niet te gaan om een knuffel van je partner, maar gaat ook om een knuffel, liefdevolle aanraking of een glimlach van eender welk persoon.

Elke vorm van affectie van een ander geeft ons het gevoel geliefd te zijn en maakt ons dus ook gelukkig.

4. Geniet van het moment

Even niets doen en aan niets denken. Je even niet druk maken om wat je gisteren allemaal gedaan hebt, of wat er morgen allemaal op de planning staat. Maar gewoon stilstaan bij dit moment. En genieten van wat er zich ‘nu’ om je heen afspeelt, daar word je écht gelukkig van. Gebruik daarvoor al je zintuigen. Voel de warmte van de zon op huid, hoor spelende kinderen en vogeltjes fluiten, ruik het lentegras en zie gelukkige mensen om je heen.

5. Lach

Weet je het even niet zeker, lach dan. Deze tip hangt helemaal samen met onze eerste en derde puntjes. Hoe meer jij lacht, hoe gemakkelijker je positieve gedachten zal stimuleren. En hoe meer jij lacht, hoe meer positieve reacties je van andere mensen terug zal krijgen. Doe gewoon even alsof je in een goede bui bent, en het zal je verbazen hoe je ook echt in een goede bui komt.

6. Maak anderen blij

Iedereen vindt het leuk om zomaar iets te krijgen. En dat kan gaan om een cadeautje, maar ook om aandacht, hulp of een andere vorm van ‘geven’. Wanneer jij iemand onverwacht iets geeft, deel jij een stukje van jouw tijd, rijkdom en jouw geluk. Daardoor voelt jouw ontvangen zich speciaal en belangrijk. Zo ben je eigenlijk gewoon jouw geluk aan het verspreiden en word jij gelukkig van andere mensen gelukkig te maken.

7. Take a break

Stress maakt niet gelukkig. In tegendeel, stress maakt je angstig, kan je spier- en hoofdpijn geven, slapeloosheid en nog zoveel meer nadelen bezorgen.

Daarom is het belangrijk om voldoende breaks in te lassen. Momenten waarop je het werk weglegt en geniet van de kleine dingen in het leven: een boekje lezen, een wandeling in het park, een terrasje met vrienden of in de tuin spelen met je kinderen.

Want dat zijn de kleine dingen die later je mooiste herinneringen blijken te zijn.

8. Zorg goed voor jezelf

Onze laatste tip gaat over gezond eten en voldoende slapen. Want een gezond lichaam zorgt altijd gemakkelijker voor een gelukkig gevoel. En een gezond lichaam kan je maar bekomen door er voldoende aandacht aan te besteden en te luisteren naar wat je lichaam nodig heeft. Je zou er versteld van staan hoe groot de invloed van gezonde voeding kan zijn op je geluksgevoel.

Begin om gelukkiger en meer ontspannen door het leven te gaan alvast met een relax momentje in de sauna. De leukste adresjes in heel Vlaanderen vind je hier!

[button href=”https://www.relaxy.be/” target=”_blank” color=”green” width=”300px” icon=””]Ontdek de mooiste sauna’s bij jouw in de buurt[/button]

Deel deze post:

Recente artikels