Blotevoetenpaden: Een reden om je wandelschoenen in de kast te laten

blotevoetenpaden

Geniet van al het moois dat de natuur te bieden heeft op blote voeten. Voel de takjes onder je voeten en de modder door de tenen glijden. In Europa en met name in België worden er steeds meer blotevoetenpaden aangelegd. Hier kan je onbezorgd een heerlijke wandeling maken terwijl jouw schoenen gewoon thuis in de kast kan laten liggen.

Wat zijn blotevoetenpaden?


Blotevoetenpaden zijn uitgestippelde routes waar je op blote voeten kan genieten van de omgeving zonder bang te hoeven hebben dat er rommel op het pad ligt. Deze wegen zijn speciaal aangelegd en worden nauwkeurig onderhouden, zodat je met een gerust hart op blote voeten even helemaal tot rust kan komen. Blotevoetenpaden kan je overal vinden. Geniet bijvoorbeeld van een wandeling op blote voeten in een heerlijk groen bos, op een uitgestrekte, glooiende heide of in de duinen terwijl je van de zilte zeelucht geniet. Je kunt de routes vinden in alle soorten en maten; van een fijne wandelroute in zand tot een spannend parcours waar je kan klimmen en klauteren met verschillende ondergronden.

Waarom kiezen voor een blotevoetenpad?

Een wandeling maken op stevige wandelschoenen is natuurlijk ontzettend fijn, maar soms hebben je voeten ook behoefte wat vrijheid. Dit zie je bijvoorbeeld ook steeds vaker terug in de sportwereld, waar barefeet running een weder opkomend concept is. Door het schoeisel eens in de kast te laten liggen, kunnen je voeten ademen en voel je de omgeving en de natuur een keertje echt van top tot teen. De zachte grassprietjes, het stromende water en de vochtige modder masseren je voeten, terwijl de hindernissen en obstakels je ook nog eens in topvorm brengen. Op die manier ontdek je een keer echt goed de omgeving. Veel blotevoetenpaden zijn ideaal voor het hele gezin, met tussendoor leuke activiteiten voor de kinderen (en volwassenen). Maar er zijn ook genoeg paden te vinden waar het hoofdzakelijk draait om de rust en natuur.

blotevoetenpad

 

De leukste blotevoetenpaden

Je kan blotevoetenpaden vinden die slechts een paar honderd meter tellen, maar ook wandelroutes van 3 kilometer of meer! Ook de moeilijkheidsgraad is verschillend per pad. Toch is bijna ieder pad toegankelijk voor jong en oud. De enige voorwaarde is dat je de schoenen thuislaat en het pad bewandeld op je blote voeten.

Zin om te genieten van de Vlaamse natuur op verschillende soorten paden, door slootjes en ook nog met een spannende uitdaging hier en daar? Breng dan een bezoekje aan het eerste blotevoetenpad van Vlaanderen; Lieteberg. Dit pad, dat 3 kilometer telt werd in 2005 geopend in Zutendaal en biedt een perfecte balans tussen rust en leuke hindernissen. Klim over de hangbrug, vind je weg door het labyrint en trotseer de 18 meter hoge uitkijktoren die je een prachtig uitzicht over de Hoge Kempen geeft. Aan het eind van de tocht heb je ook nog eens de mogelijkheid om lekker neer te strijken op het terras en te genieten van een stukje Limburgse vlaai.

Ook een aanrader is het blotevoetenpad Oekene in Roeselare. Het pad is slechts 100 meter lang, maar zeker een bezoekje waard. De route laat je in korte tijd kennis maken met verschillende lokale ondergronden en brengt je doorheen een fruitboomgaard met maar liefst 32 verschillende fruitsoorten. Geadviseerd wordt om dit pad te bewandelen tijdens de voorjaarsdagen, want dan kan je genieten van het bijzondere aanzicht van de bloeiende bomen. Een appeltje van de boom plukken is toegestaan, dus dorst zal je niet hebben.

Ten slotte is Gentbrugse Meersen ook een pad waar de voetjes vies voor mogen worden. De route is niet kunstmatig aangelegd (maar wel onderhouden), waardoor je over een natuurlijke ondergrond loopt. Van de paden afwijken mag, waardoor je het gebied goed op eigen houtje kan verkennen! Bij het dienstencentrum krijg je een wandelkaart mee om niet te verdwalen en met de gratis app ‘Voor elk wat wil(d)s’ kan je aan de hand van een quiz nog meer leren over de natuur.

Bij de meeste blotevoetenpaden zijn er aan het einde kraantjes te vinden om de voeten te wassen, maar vergeet niet zelf een doekje mee te nemen om ze af te drogen.

Welk blotevoetenpad ga jij als eerst verkennen?