Meditatie 1.0: echt ontspannen in de sauna

meditatie in sauna

Waarom ga jij naar de sauna? Eén van de belangrijkste redenen om naar de sauna te gaan is voor veel mensen ontspannen. Enerzijds je lichaam, maar hoe fantastisch is het als ook je geest helemaal relaxed is? Maar die knop omdraaien en volledig genieten van het moment is niet zo vanzelfsprekend. Daarom is het misschien een goed idee om eens kennis te maken met meditatie.

Maar, meditatie: wat is dat nu eigenlijk juist? Is dat gewoon in lotushouding zitten met je ogen dicht? Wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam?

Om te beginnen helpt mediteren om de 1001 gedachten die je hebt over zorgen, stress, het verleden of de toekomst te beperken. Door een korte meditatieoefening te doen kan je al je gedachten leren reduceren tot één gedachte en bewuster worden over het hier en nu.

Meditatie 1.0

Als je aan mediteren denkt, denk je misschien meteen aan iemand die met gesloten ogen in een lotushouding zit gedurende een uur. Niets is echter minder waar. Mediteren kan je prima doen door gewoon te liggen in je bed of op de bank, terwijl je rechtstaat, op een stoel zit, rondwandelt of op het strand ligt.

Focus op ademhaling

Hoe begin je daar nu aan? Er bestaan een heleboel verschillende meditatietechnieken, maar laat ons beginnen bij de basis: de ademhaling. Ademhalingsmeditatie is de populairste en makkelijkste manier om te starten met meditatie.

Ready, set, go!

  • Ga op een manier zitten of liggen op een manier die voor jou makkelijk
  • Sluit je ogen
  • Observeer je ademhaling. Je hoeft niets te veranderen aan je ademhaling, enkel het in- en uitademen waar te nemen.
  • Hou je aandacht volledig bij enkel en alleen je ademhaling. Probeer alle andere gedachten tegen te houden.
  • Dwalen je gedachten af? Probeer dan rustig weer de focus te hernemen naar je ademhaling. Deze oefening vraagt wel wat geduld en oefening, dus wees lief voor jezelf.

Nog een tip: bepaal op voorhand hoe lang je wil mediteren en zet een timer op je gsm! Dat lijkt misschien niet zo ‘relaxed’, maar zal je veel rust geven omdat je niet zelf op de tijd moet letten en volledig kan focussen op je ademhaling.

Even oefenen en bij het begin van je volgende saunabezoek een tiental minuutjes mediteren, lijkt dat je wat?

Oh, en als je liever beweegt kan je natuurlijk ook yoga doen. We maakten onlangs een leuke infographic over 10 minuten yoga per dag.

Ontdek de mooiste sauna’s bij jou in de buurt