Alles wat je moet weten om met kinderen naar de sauna te gaan

kinderen in de sauna

Een dag naar de familiesauna gaan met je kroost heeft meer voor- dan nadelen. Ook voor kinderen heeft de sauna een positief effect op het lichaam, maar voordat je halsoverkop vertrekt, raden we je aan dit nog eventjes te lezen.

Privé of publiek?

Een familiesauna is een sauna waarbij uitdrukkelijk vermeld wordt dat kinderen toegelaten zijn. Bij een publieke familiesauna moet je rekening houden met de noden van andere klanten. Zij willen nog steeds een rustig en ontspannen dagje hebben en willen niet luisteren naar kindergejoel. Leg dan ook aan je kinderen uit dat de sauna geen plek is om in te spelen en je dus ook bijvoorbeeld geen strandbal kunt meenemen of niet mag rennen.

Als je naar een naaktsauna gaat, leg je best ook even uit dat staren niet beleefd is. Het is wel goed dat jonge kinderen vroeg in aanraking komen met naaktheid, want door normale blote lichamen te zien, krijgen ze een beter zelfbeeld en hebben ze later minder last van onrealistische schoonheidsidealen. Een privésauna is een goed alternatief als je iets kleinere kinderen hebt. Je doet er goed aan om de regels voor kinderen op te zoeken op de website van de gekozen sauna. Voor kinderen van 4 of 5 jaar wordt er bijvoorbeeld nog vaak gevraagd hen een luier aan te doen.

Wat is gezond?

Omdat kinderen meer huidoppervlakte dan lichaamsmassa hebben, warmen zij sneller op dan volwassenen. Zorg dat je kinderen nooit alleen in de sauna gaan en vraag ze goed te communiceren of ze het nog aangenaam vinden of niet. Als je kind nog te klein is om aan te geven dat hij het te warm heeft, kan je een dagje sauna beter nog even uitstellen. Een goede richtlijn is om maximaal vijf minuten in een niet al te warme cabine te blijven met je kind.

Laat je kind daarna meteen een koude douche nemen. Met de nodige voorzichtigheid is een kuur in de sauna ook voor kinderen zeer gezond. De sauna bevorderd de aanmaak van witte bloedcellen, waardoor ze beter bestand zijn tegen infecties. Ze zullen nadien ook veel beter slapen, wat dan weer een groot voordeel is voor jou! Door af en toe naar de sauna te gaan zou je eveneens concentratieproblemen kunnen oplossen.

Tips

  1. Geef je kids genoeg te drinken voor, tijdens en na het saunabezoek.
  2. Vergeet geen aangepaste kledij mee te nemen voor je kroost: een badjas, teenslippers, een grote handdoek, zwembandjes, enzovoort. Een duikbril is voor de privacy van de andere gasten niet aangeraden.
  3. Houd je verblijf in de sauna vrij kort. De meeste kinderen kunnen niet lang stilzitten en zullen na een tijd onrustig worden, wat zowel vervelend is voor jou als voor andere klanten.
  4. Luister naar je kinderen. Als ze je vertellen dat ze zich niet zo prettig voelen in de sauna, forceer hen dan zeker niet om een volgende keer terug mee te gaan. Je kan natuurlijk ook andere suggesties geven, zoals naar een privésauna te gaan of naar een sauna waar zwemkledij toegelaten is.

 

Ontdekt de mooiste familiesauna’s op Relaxy