Terug naar de bron van Finse sauna

geschiedenis

Leuk toch, allemaal echte saunafans onder mekaar! Maar van waar komt deze gedeelde passie nu eigenlijk?

In dit artikel schetsen we de geschiedenis van de Finse sauna. Dan weet je waarover je kan praten tijdens je volgend saunadagje!

Sauna, wat betekent dat?

De sauna vindt zijn oorsprong in Finland. Vanzelfsprekend hebben zij hun uitvinding dan ook een naam gegeven en die werd ‘sauna’ gedoopt. Het begrip staat voor een ruimte waarin een droog hetelucht bad kan genomen worden. ‘Hetelucht’ kunnen we heel letterlijk nemen: de temperatuur is hoog, van 80 tot 120°C.

Het begon allemaal onder de grond…

De geschiedenis van de Finse sauna begint onder de grond. Omdat het in Finland erg koud kan worden, woonden de Finnen vroeger deels onder de grond. Om zichzelf ‘s nachts te verwarmen, legden ze stenen in een vuur. Wanneer deze heet genoeg waren, legden ze die in de kamer.

Al snel ontdekten ze dat water over de stenen gooien voor nog meer warmte zorgde. (En zo werd de opgietsessie geboren!)

Hutten en kachels

Kort daarna begonnen de Finnen saunahutten te bouwen die een open kachel hadden: de bekende savusauna’s, of ook wel ‘rooksauna’ genoemd. Deze hutten hadden nog geen rechtstreekse afvoer, waardoor de rook verspreid werd in de ruimte. Wanneer de gewenste temperatuur bereikt was, zetten ze gewoon de deur of een luikje open om de rook af te voeren. Dan was de sauna klaar om gebruikt te worden.

Vandaag?

Zoals je vast wel al gemerkt hebt, wordt er vandaag gebruik gemaakt van twee types sauna’s.

Er is nog steeds de sauna met een kachel, maar deze sauna heeft nu een schoorsteen, zodat de cabine niet meer zwart ziet van de rook en de warmte ook langer blijft hangen.

De andere sauna werkt op elektriciteit en wordt vaak gebruikt in hotels en flatgebouwen, waar veiligheid prioritair is. De Finnen maken nog steeds het liefst gebruik van een houtkachel, omdat deze de lucht minder droog maakt dan de elektrische kachel.

Heb jij ook zin gekregen in dagje sauna? De mooiste sauna’s met een enorm aanbod aan faciliteiten vind je natuurlijk op Relaxy.be.

Ontdek de mooiste wellnesscentra bij jou in de buurt