Wisselbaden: waarom zou je dat doen?

Van warm naar ijskoud en terug naar warm: waarom zou je dat ooit doen? Leuk lijkt het misschien niet echt, toch zijn er heel wat wellnesscentra die wisselbaden hebben. En dat wel om een goede reden.

Wat is een wisselbad?

Het woord spreekt voor zich: bij wisselbaden wissel je tussen warm en koud water. Bijvoorbeeld door koude- en warme voetenbaden af te wisselen. Daarnaast is er ook de begieting, waarbij een opgieter je besproeit met extreem koud en erg warm water. Of nog extremer: doorloopbaden. Dan wandel je afwisselend tussen ijskoud en warm water tot aan je schouders.

Je lichaam onderdompelen in deze extreme uitersten: je zal er even over aarzelen en misschien schuchter tegenover staan. Het is even bibberen en doorzetten: want het is wel degelijk de moeite waard om te proberen!

Vertel me, waarom?

Een terechte vraag, want het lijkt op het eerste zicht dus echt geen aangename activiteit. Maar wie het probeert, zal het snel met ons eens zijn dat wisselbaden heerlijk is! En dat het een groot aantal heilzame effecten heeft, komt waarschijnlijk niet meer als een verrassing.

Het belangrijkste effect is dat wisselbaden je bloedsomloop stimuleert. Warm water zet je bloedvaten open en koud water vernauwd deze weer. Dit is als het ware een soort van ‘pompwerking’, waardoor je bloedvaten traint. Een betere bloedsomloop, dat wil ook zeggen:

  1. Tegen slapeloosheid en vermoeidheid
  2. Tegen spier- en gewrichtspijnen
  3. Tegen wintervoeten en -handen
  4. Algemene weerstand

Heb je nog overtuiging nodig? Ga dan eens naar een sauna met wisselbaden en test het zelf!

[button href=”https://www.relaxy.be/” target=”_blank” color=”green” width=”300px” icon=””] Ontdek de mooiste sauna’s bij jou in de buurt [/button]

Deel deze post:

Recente artikels