September stress? Ontspanningstips voor drukke ouders

September stress? Ontspanningstips voor drukke ouders

September markeert niet alleen het einde van de zomervakantie, maar ook het begin van een drukke periode voor ouders. Het nieuwe schooljaar brengt vaak een hectische routine met zich mee: van het regelen van schoolbenodigdheden en lunchpakketten tot het jongleren met werk en naschoolse activiteiten. Daarnaast is er voor veel ouders ook het aftellen naar het moment dat de kinderen weer naar school gaan, zodat zij hun eigen dagelijkse routine kunnen hervatten en eindelijk wat tijd voor zichzelf kunnen inplannen. Het is daarom essentieel om als ouder tijd voor jezelf te nemen en te ontspannen. Hier zijn enkele tips en trucs om de september stress te verminderen en weer in balans te komen.

1. Maak een duidelijke planning

Een goed georganiseerde planning kan helpen om de chaos van het nieuwe schooljaar te beheersen. Maak een weekplanning waarin alle schoolactiviteiten, naschoolse activiteiten en huishoudelijke taken staan. Dit kan helpen om overzicht te behouden en stress te verminderen. Ook voor de andere gezinsleden is een weekplanning overzichtelijk en is iedereen direct op de hoogte wat ieder zijn verantwoordelijkheden zijn.

2. Ochtendroutine voor rust

Begin je dag rustig met een korte meditatiesessie of wat lichte yoga. Dit kan helpen om je geest te kalmeren en je klaar te maken voor de dag. Zelfs vijf tot tien minuten van stille reflectie kunnen een groot verschil maken in hoe je de rest van je dag ervaart. Gebruik daarbij eventueel apps met begeleide meditaties, ademhalingsoefeningen, en ontspannende muziek om je te helpen ontspannen en even te ontsnappen aan de drukte van de dag.

3. Betrek het gezin bij ontspanning

Ontspanning hoeft niet alleen te zijn. Betrek je gezin bij activiteiten die jullie samen kunnen doen, zoals een gezinsyoga-sessie, een wandeling in het park, of samen een ontspannende film kijken. Dit kan helpen om de band te versterken en gezamenlijk te ontspannen.

4. Plan me-time in je agenda

Als ouder is het gemakkelijk om jezelf te verliezen in de zorg voor anderen. Daarom is het belangrijk om bewust tijd voor jezelf in te plannen. Reserveer minstens één avond per week voor iets waar je van geniet, of het nu een goed boek is, een warm bad, of een wandeling in de natuur.

5. Beperk je schermtijd

Te veel tijd doorbrengen op je telefoon of computer kan bijdragen aan stress en angst. Probeer je schermtijd te beperken, vooral ’s avonds voor het slapengaan. Ga offline en besteed tijd aan activiteiten die je ontspannen, zoals lezen, tekenen, of een hobby uitoefenen.

6. Maak tijd voor beweging

Regelmatige lichaamsbeweging is een geweldige manier om stress te verminderen. Of het nu gaat om een snelle ochtendrun, een yogasessie, of een dansworkout in je woonkamer, beweging kan je humeur verbeteren en je energie geven.

7. Gezonde voeding en hydratatie

Vergeet niet dat wat je eet en drinkt een grote invloed heeft op je stressniveau. Probeer zoveel mogelijk te kiezen voor gezonde en evenwichtige voeding, zoals groenten, fruit, noten en zaden, en zorg dat je voldoende water drinkt. Vermijd overmatig cafeïne- en suikergebruik, omdat deze je stressniveau kunnen verhogen.

8. Vraag om hulp

Aarzel niet om hulp te vragen als je je overweldigd voelt. Dit kan betekenen dat je je partner vraagt om meer huishoudelijke taken over te nemen, hulp inroept van familie of vrienden, of zelfs professionele hulp zoekt als je merkt dat de stress te veel wordt.

9. Plan sociale activiteiten

Het aftellen naar de start van het schooljaar betekent ook dat je weer tijd kunt maken voor sociale activiteiten. Spreek af met vrienden of vriendinnen voor een lunch, een koffiedate, of plan een dagje naar de sauna. Deze momenten zijn niet alleen ontspannend, maar helpen ook om je sociale banden te versterken en je mentale welzijn te verbeteren.

10. Maak gebruik van Relaxy deals

Bij Relaxy vind je last minute deals voor diverse wellness bestemmingen in België. Maak gebruik van deze aanbiedingen om jezelf een betaalbare en broodnodige pauze te gunnen.

 

Door deze tips in je dagelijkse routine op te nemen, kun je de september stress beter beheersen en meer rust en balans in je leven brengen. Onthoud dat zelfzorg geen luxe is, maar een noodzaak, vooral in drukke tijden.

Voor nog meer tips en een breed scala aan wellness opties, bezoek Relaxy en ontdek hoe je optimaal kunt genieten van ontspanning en welzijn. Van privé sauna’s tot wellness overnachtingen, wij hebben alles wat je nodig hebt om de stress van het nieuwe schooljaar te verlichten.

Deel deze post:

Recente artikels