12 tips voor het verminderen van stress

Iedereen ervaart wel eens stress, vermoeidheid of gewoon een mindere dag. Daarom helpen wij je met deze 12 feel good tips!

Tip 1: minder schermtijd

Durf jij te tellen hoeveel uur jij achter een scherm doorbrengt? En dan hebben we het niet enkel over de uren aan je smartphone, maar ook de televisie, laptop en tablet. Veel te veel, al zeg ik het zelf… Maar gelukkig zijn er manieren op je schermtijd te verminderen.

Probeer je tablet of smartphone uit het zicht te leggen en schakel al de notificaties uit. Zo word je niet afgeleid door een geluidje of melding. Schakel ook eens wat vaker ‘nachtmodus’ of ‘niet storen’ in. Heb je kinderen? Bepaal dan vooraf waar, wanneer en hoelang ze gebruik mogen maken van al de apparaten.

Tip 2: doe eens aan yoga

Yoga is al een tijdje aan een opmars bezig. Je lichaam en geest ervaren rust en er is voor iedereen wel een passende yoga stijl! Wil jij beginnen met yoga? Zoek dan een stijl die bij jou past want pas dan kan je zoeken naar geschikte yogalessen.

Echt tot rust komen? Probeer dan eens Yin yoga uit! Hier ligt de focus vooral op het ontspannen van je gewrichten en bindweefsel.

Mag het wat steviger en vooral warmer? Ga dan eens een les Bikram yoga volgen! Deze yoga wordt gegeven in een warme ruimte waardoor je flink gaat zweten. Door veel te zweten, raak je veel afvalstoffen kwijt en worden je spieren een stuk soepeler.

Tip 3: maak tijd om te sporten

Meer bewegen en sporten heeft niet enkel een goede invloed op je fysiek, ook je hersenen ondervinden er voordelen van.

Door de aanmaak van serotonine tijdens het sporten ontstaat er een positieve invloed op je geheugen, zelfvertrouwen, slaap en stemming. Je wordt er dus echt gelukkiger van.

Tip 4: eet gezond(er)

Deze tip staat waarschijnlijk bij vele mensen elk jaar in hun lijstje met goede voornemens. Het sluit ook mooi aan bij tip 3. Maar het is vooral belangrijk om bewust te zijn van je voeding en gewicht te verliezen op een gezonde manier.

Ga voor zo puur mogelijke voeding als groenten en fruit en laat de koolhydraten wat meer links liggen. Op die manier minder je suikers en zal je over het algemeen ook minder calorieën binnenkrijgen.

Tip 5: relax

Ontspanning is nodig om je lichaam en geest te laten herstellen van al de drukte, stress en inspanningen.  Maar hoe doe je dat?

Breng eens een bezoekje aan de sauna. Door de warmte geraken je spieren helemaal ontspannen. Toch niet zo’n fan van de warmte? Veel saunacomplexen bieden ook lichaamsmassages aan, zo kan je ook genieten van een heerlijke, rustgevende massage.

Tip 6: trek de natuur in

Gaan wandelen of gewoon buiten zijn (in de natuur) heeft een positieve impact op je gezondheid en geluksgevoel. Probeer tijdens je pauze op het werk of in het weekend tijd te maken voor een kleine (of grote) wandeling. Ontdek de mooiste plekjes bij jou in de buurt en neem de tijd om ook de kleine dingen in de natuur te bekijken.

Tip 7: mediteer

Stress is één van de populairste redenen waarom mensen meditatie een kans geven. We hebben dagelijks duizenden gedachten die door ons hoofd gaan. Het leegmaken van je hoofd werkt ontspannend en tijdens het mediteren word je bewust van alle gedachten en emoties.

Probeer even niet na te denken en richt je aandacht op je ademhaling. Je wordt niet van de ene op de andere dag een expert in meditatie dus geef het regelmatig eens een kans en blijf mentaal fit.

Tip 8: boek een beautybehandeling

Een goede beauty routine is belangrijk voor de huid! Laat je dus af en toe eens in de watten leggen door een schoonheidsbehandeling te boeken. Geef je huid een boost en kom even tot rust.

Tip 9: lees een goed boek

Een boek lezen is goed voor je geheugen, je focus en concentratie, het gaat stress tegen en wie weet leer je er wel nog wat van bij. Als je leest, ben je tegelijkertijd gefocust en ontspannen. Je vergeet even alles rondom je. Ga jij voor fictie of non-fictie?

Tip 10: een goede nachtrust

Even helemaal niets doen kan ontzettend goed zijn voor je lichaam. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je je emoties en leerstof van de dag goed kan verwerken. Maar piekeren, schermtijd voor het slapen gaan zorgen ervoor dat de slaapkwaliteit vermindert.

Probeer daarom om elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en ook terug op te staan. Een zware maaltijd kort voor het slapen gaan is ook niet zo verstandig. Net zoals cafeïne. Of boek een ontspannende overnachting en ga er zelf even tussenuit om te genieten van een zalige nachtrust.

Tip 11: probeer eens iets nieuw

De routine wat beu? Wil je even achter dat scherm uit? Tijd om jezelf uit je comfortzone te halen door iets nieuws te proberen/leren.

Ga creatief aan de slag door te knutselen, schilderen of te breien. Duik de keuken in om die nieuwe recepten uit te proberen of beoefen eens een sport die je nog nooit gedaan hebt. Misschien is het eindelijk eens tijd om die yogales te plannen.

Tip 12: luister muziek

Luisteren naar muziek heeft een positieve invloed op je humeur. Tijdens het luisteren naar een vrolijk deuntje geeft ons lichaam dopamine vrij. Dit hormoon zorgt ervoor dat we ons goed voelen. Luisteren naar rustige klassieke muziek zorgt dan weer voor minder stress of vermoeidheid. Wij kunnen ons alvast geen leven meer inbeelden zonder muziek.

Een dipje? Zet de muziek dan wat luider!

Deel deze post:

Recente artikels