Hoe lang mag ik niet naar de sauna na een nieuwe tattoo?

Heb je onlangs een nieuwe tattoo laten zetten – maar staat er binnenkort eigenlijk een ontspannend saunabezoekje op de planning? Wel… dan is het belangrijk dat je toch snel even deze blog leest. Je wil tenslotte flink zorg dragen voor die nieuwe tattoo, toch? En jammer genoeg kan een (te vroeg) saunabezoekje dat ideale herstel saboteren. Hou dus zeker rekening met deze tips. Geloof ons: je zal ons dankbaar zijn!

Waarom vermijd ik best de sauna na mijn nieuwe tattoo?

Wel, eigenlijk is het eenvoudig. Een verse tattoo kan je het beste vergelijken met een schaafwonde. Het is een open wonde, die bijzonder kwetsbaar is voor bacteriën allerlei. En wanneer je pech hebt, kunnen deze bacteriën leiden tot ontstekingen, wat op zijn beurt kan zorgen voor slechte genezing van je tattoo. Denk bijvoorbeeld aan kleurverschillen of stukken op je huid die nooit meer volledig glad zullen worden. Zonde – zeker wanneer je weet dat dit voor altijd is!

Het is dus belangrijk om water en vocht te vermijden. Natuurlijk betekent dit niet dat je niet mag douchen, maar blijf toch een tijdje weg van baden, zwembaden en… sauna’s. Wanneer je jezelf in een vochtige ruimte plaatst, of jezelf onderdompelt in water, verzacht je huid. En wanneer je huid al bijzonder kwetsbaar is, wil je je huid niet nog zachter maken, aangezien dit ervoor zorgt dat de aanwezige bacteriën vrij spel krijgen.

Da’s ook de reden waarom we sauna en excessief sporten afraden: overmatig zweten is iets dat absoluut vermeden moet worden wanneer je een nieuwe tattoo hebt… dit is tenslotte een combinatie van én veel vocht én veel bacteriën. Doe maar niet, dus!

Hoe lang moet ik wachten om terug naar de sauna te gaan?

Wij raden minstens drie volledige weken aan – idealiter een maand, om heel zeker te zijn. Dat hangt natuurlijk ook af van de grootte van de tattoo: een kleintje kan al genezen op enkele dagen, terwijl een uitgebreide sleeve die volledige maand goed kan gebruiken.

Een handige tip: ga pas weer in de sauna of het zwembad vanaf de volledige tattoo volledig glad en niet meer gevoelig is. Met andere woorden: alle korstjes moeten er (vanzelf! Ga niet zelf liggen prutsen, want zo loop je risico op het verliezen van kleur) af zijn én het mag niet meer jeuken, pijn doen, of gevoelig aanvoelen wanneer je de plek aanraakt.

Als je flink naar deze tips luistert – en lang genoeg wacht, heb jij binnenkort een fantastische nieuwe tattoo om mee te pronken in jouw favoriete sauna. Win-win!

Tattoo volledig genezen? Ontdek de mooiste saunadeals op Relaxy!

Zo! Jouw tattoo is helemaal genezen – en je kan niet wachten om die hete sauna terug in te duiken voor wat langverwachte ontspanning? Begrijpen we he-le-maal. Ontdek daarom de mooiste sauna- en wellnessplekjes in Vlaanderen via Relaxy.be. Tot snel!

[button href=”https://www.relaxy.be/” target=”_blank” color=”green” width=”450px” icon=””] Ontdek de mooiste sauna’s bij jou in de buurt [/button]

Deel deze post:

Recente artikels