Wat doet een saunabezoek met je lichaam?

Je kent het wel: je vertelt dat je dit weekend heerlijk gaat genieten in de sauna – en de standaardreactie is bijna altijd: “Oh! Da’s héél gezond voor je lichaam!”

Je knikt bevestigend, trots dat je voor jezelf zorgt, maareuh… wat is daar nu eigenlijk van waar? En welke effecten heeft dat saunabezoekje dan precies op jouw lichaam? Wel, wij gingen op onderzoek uit… Benieuwd? Lees dan zeker verder!

Het reinigt je huid

Wanneer je de sauna inkruipt, schiet je lichaam meteen in actie. Vergelijk het met wat er gebeurt tijdens een hevige work-out: je krijgt het warm, waardoor je begint te zweten om af te koelen. Hetzelfde gebeurt in de sauna.

Kort samengevat, werkt het als volgt: zowel je poriën als je bloedvaten gaan zich verwijden om goed te kunnen zweten. Dit zorgt ervoor dat niet enkel vocht verdwijnt, maar ook overtollig talg en andere afvalstoffen worden mee uitgezweet. Bekijk die sauna dus gerust als een stevige reiniging van de huid, één van onze belangrijkste organen.

Maar dat is niet alles! Sinds kort hebben we tenslotte bewijs dat die sauna niet enkel een reinigende functie heeft, maar ook nog eens een versterkende. Uit onderzoek werd bewezen dat de beschermlaag van je huid sterker wordt na ieder saunabezoek, waardoor herstel bij vochttekort of een wisselvallige PH-waarde versnelt. Handig, nietwaar?

Je weerstand gaat erop vooruit

Ben jij nogal gevoelig aan verkoudheden, griepjes of gewoon een algemeen gevoel van under the weather te zijn? Da’s vervelend – en niet altijd even gemakkelijk op te lossen. Gelukkig is er in de universiteitskliniek van Berlijn bewezen dat een regelmatig bezoek aan de sauna je immuunsysteem zou verbeteren én de bloedsomloop zou stimuleren. Dit komt omdat je lichaam antistoffen aanmaakt als reactie op de afwisseling tussen warmte en koude. En antistoffen? Die beschermen je tegen verkoudheden!

Daarnaast is, iets specifieker, ook de infraroodsauna een goed idee. Deze lampen ontspannen je huid én hebben positief effect op je lichaamsdoorbloeding. Dit heeft dan weer minder rug- en spierpijn als gevolg. Niet overslaan, dus!

Je maakt meer serotonine aan

Ah, serotonine. Het hormoon waar we elke dag naar op zoek zijn! Wel, uit onderzoek blijkt dat je de grootste kans maakt om dit te vinden in de sauna. Aan de universiteit van Colorado werd tenslotte ontdekt dat er een relatie is tussen hoge lichaamstemperatuur en welzijn. Kort samengevat: als onze lichaamstemperatuur stijgt, geven de neuronen in onze hersenen een grotere hoeveelheid serotonine af.

Dit zou dus als gevolg hebben dat mensen die meer naar de sauna gaan, over ‘t algemeen stressbestendiger zijn, zich meer ontspannen voelen én een algemeen meer ‘voldaan’ gevoel hebben. Da’s al de moeite, nietwaar?

Klaar voor wat zelfzorg?

Bekijk dan zeker het volledig last-minute aanbod op Relaxy.be: zo kan jij vandaag of morgen nog aan jezelf, je humeur en de gezondheid van jouw lichaam werken… Geniet ervan!

[button href=”https://www.relaxy.be/” target=”_blank” color=”green” width=”450px” icon=””] Ontdek de mooiste sauna’s bij jou in de buurt [/button]

Deel deze post:

Recente artikels