Waarom zijn sauna’s van hout?

Weetjestijd! Elke week kan jij bij onze Relaxy Academy terecht voor een gloednieuwe blog boordevol nuttige informatie over… nu, ja: eigenlijk alles wat jij mogelijk zou (willen) weten over sauna’s en wellness. En vandaag? Vandaag gingen we op zoek naar de reden waarom sauna’s (bijna) altijd van hout gemaakt zijn. Zo heb jij weer een interessant weetje om te vertellen tegen je sauna-buddy!

Een perfect saunaklimaat? Da’s van hout.

Wanneer je naar de sauna gaat, kijk je uit naar een aangename en ontspannende dag. Met andere woorden: je bent bereid om even te zweten, maar het mag niet onaangenaam worden. En het is net daarom dat het zo belangrijk is dat het grootste deel van jouw favoriete sauna uit hout bestaat.

Klopt: chique, panoramische glasramen en natuurlijke steenformaties zien er dan wel bijzonder aantrekkelijk uit, maar ze zullen je niet de optimale sauna-ervaring bezorgen. Mooi voor het oog, maar niet voor je lichaam, dus!

Algemeen geldt: hoe meer hout je ziet, hoe beter het saunaklimaat zal zijn. Dit komt omdat hout perfect in staat is om warmte op te nemen – maar ook om deze op gelijkmatige wijze opnieuw af te geven. Bovendien neemt hout (bij opgieten, bijvoorbeeld) sneller luchtvochtigheid op, in tegenstelling tot glas of steen. Dit zorgt voor die perfecte combinatie van 90% luchttemperatuur – en een luchtvochtigheid van een 10%. Hét perfecte saunaklimaat!

Met andere woorden… Bezoek je binnenkort een nieuw saunacomplex? Kies dan de sauna’s die volledig van hout zijn voor een langere sessie – en de sauna’s met veel glas en steen voor een kortere sessie. Je zal ons dankbaar zijn!

Hout is een fantastische isolator.

Hout is een slechte geleider… en da’s goed! Dit zorgt er tenslotte voor dat we onszelf niet verbranden wanneer we op het hout in een hete sauna gaan zitten.

Wat er precies gebeurt? Wel. Het hout wordt effectief ontzettend heet, meestal ergens tussen de 60° en de 90°. Maar omdat het hout zo’n goede isolator is, blijft de hitte binnen in het hout bewaard. Wanneer jij op het hete hout gaat zitten, warmt je huid onmiddellijk op (wat je ook altijd goed voelt), maar koelt de oppervlakte van het hout in eenzelfde beweging af door jouw koelere huid. De hitte blijft dus binnenin het hout, maar omdat dit materiaal zo goed isoleert, voel jij dit niet… en zal je je dus ook nooit verbranden.

Klaar om die houten sauna’s van dichterbij te gaan bestuderen?

Wat een goed idee! Test deze nieuw-opgedane kennis gewoon lekker zelf uit door via Relaxy de mooiste sauna’s in jouw buurt te ontdekken. Privé-sauna, publieke sauna, wellness overnachting of een toffe en spontane last-minute? Bij ons vind je het allemaal. Beloofd.

[button href=”https://www.relaxy.be/” target=”_blank” color=”green” width=”450px” icon=””] Ontdek de mooiste sauna’s bij jou in de buurt [/button]

Deel deze post:

Recente artikels