Waarom is het zo belangrijk om af te koelen na de sauna?

Hoera! Saunatijd! Binnenkort is het ein-de-lijk zo ver: een hele dag pure ontspanning in de meest luxueuze omstandigheden, helemaal voor jezelf. Bereid je voor op een dag vol verwennerij, die je hoofd heerlijk leeg zal maken. Maareuh… vergeet je ook die broodnodige cooldown tussen elke sauna door niet? Deze is tenslotte héél belangrijk. Wij vertellen je waarom!

#1 Een goede doorbloeding maakt het lichaam sterker

Een gezonde bloedsomloop is cruciaal. Om meer energie te krijgen, bijvoorbeeld – en om beter op te warmen. Maar dat is niet alles! Jouw doorbloeding is tenslotte het vervoersmiddel van al die broodnodige vitamines, mineralen, eiwitten, suikers en vetten naar de juiste plekken in je lichaam. Daarnaast zorgt een gezonde doorbloeding ook voor afvoer van afvalstoffen – en voor de aanvoer van hormonen en zuurstof. En zo zouden we wel even kunnen doorgaan…

Met andere woorden: je wil ervoor zorgen dat je bloedsomloop op en top in orde is. En dat doe je natuurlijk door je bloedvaten te trainen. Enter: de cooldown na jouw saunabezoek. Ahja! Door te zweten in de sauna, verwijden je bloedvaten zich. Zorg je daarna voor voldoende afkoeling, vernauwen ze zich opnieuw. Door deze temperatuurwisseling zal je bloed sneller gaan stromen – en train je je bloedvaten.

Doe je dit regelmatig? Dan zal je op termijn gaan merken dat je lichaam beter bestand is tegen kwaaltjes zoals verkoudheden – en zal je je over het algemeen sterker en weerbaarder gaan voelen.

#2 Je poriën sluiten zich netjes af

Wanneer je in de sauna zit, gaan je poriën stevig openstaan door het zweten. En dat is goed: zo loos je tenslotte al die afvalstoffen! Maar wanneer je de sauna verlaat, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je poriën zich terug sluiten. Doe je dit niet, dan ben je kwetsbaarder voor bacteriën.

Door op tijd en stond een cooldown in te lassen, zorg je ervoor dat je voldoende afkoelt – en dat je poriën zich weer sluiten. Goed voor je huid én… handig om je weer aan te kleden (want dan voel je je niet zweterig of plakkerig).

#3 Het gaat hoofdpijn tegen

Je gaat naar de sauna om volledig te ontspannen en je hoofd heerlijk leeg te maken. Het zou dus nogal zonde zijn wanneer je die avond plots te maken krijgt met barstende hoofdpijn. Jammer genoeg, komt dit bij velen voor. Gelukkig is hier een concrete reden én een simpele oplossing voor!

Wanneer je last hebt van hoofdpijn na je saunabezoek, dan komt dit negen kansen van de tien door een te hoge bloeddruk. En dit komt door (jaja, je hoort ons al komen) onvoldoende afkoeling na de sauna. Die koude douche (of ander type afkoeling) zorgt tenslotte voor een daling van je bloeddruk, waardoor het risico op hoofdpijn lager ligt. Hoera!

Klaar voor jouw saunabezoek?

Goed! Nu ben jij helemaal overtuigd van het belang van die cooldown – en ben je helemaal klaar om langs te komen in één van onze sauna’s. Snuffel gauw eens door het aanbod, beslis alvast welke cooldown jij eens wil uittesten en… vergeet vooral niet te genieten, hé!

 

[button href=”https://www.relaxy.be/” target=”_blank” color=”green” width=”450px” icon=””] Ontdek de mooiste sauna’s bij jou in de buurt [/button]

Deel deze post:

Recente artikels