Het mysterie van de opgieting opgehelderd

Je kent het vast wel. Voor een opgieting verzamelt een grote groep mensen zich voor de sauna en naderhand komen ze allemaal met rode hoofden en bezwete lichamen weer naar buiten. Maar wat gebeurt er in de tussentijd daar binnen?

 

Een opgieting is een saunaritueel die door een saunameester wordt uitgevoerd. Hij of zij giet water en geurende oliën op de kachel. Hierdoor wordt, net als in de Finse sauna, de luchtvochtigheid hoger. De gevoelstemperatuur stijgt, maar de echte temperatuur daalt. De stoom wordt daarna met een doek door de sauna verspreid.

Tijdens een opgieting krijg je soms ook een ‘persoonlijke wapper’. De saunameester komt dan voor je staan en wappert zijn of haar handdoek jouw kant op. Hierdoor lijkt het warmer te worden en krijg je soms zelfs kippenvel. Dan doet de opgieting goed zijn werk. Bij sommige opgietingen kun je je van tevoren insmeren met een scrub, waardoor je huid na afloop heerlijk zacht is.

Een opgieting bestaat uit meerdere rondjes water en olie gieten en vervolgens wapperen. Sommige mensen vinden een opgieting een extraatje tijdens hun saunabezoek. In sommige gevallen wordt van een opgieting namelijk een echt spektakel gemaakt, bijvoorbeeld met licht, muziek, een verhaal, bepaalde geuren of een bijzondere aankleding. Na afloop van de opgieting staat er vaak een drankje of een stukje fruit voor je klaar.

Het verschil tussen een opgieting en een ‘normale’ sauna is, behalve de show die soms wordt opgevoerd, de warmtebeleving. Door de kunsten van de saunameester wordt de temperatuur afwisselend hoger en lager, wat een opgieting een bijzondere beleving maakt.

Deel deze post:

Recente artikels