5 tips om beter te slapen

Slapen is één van onze basisbehoeftes. Iedereen heeft wel al eens aan de lijve ondervonden dat te weinig slaap geen positief effect heeft op je lichaam en mindset. Te weinig slapen zorgt voor prikkelbaar zijn, een slecht humeur, negatieve emoties en algemene vermoeidheid. Uit onderzoek blijkt echter dat we steeds korter slapen dan vroeger. En dat is mede te wijten aan onze haastige levensstijl. Wil jij elke dag zo uitgerust zijn als na een dagje sauna? Hieronder som ik 5 tips op die dat mogelijk maken.

1. Vermijd schermen

De hele dag achter een computerscherm, ‘s avonds nog een paar uurtjes voor tv en in bed nog snel even je smartphone checken. Door het felle licht van je apparaten geraken je ogen vermoeid en zullen je hersenen minder snel ‘moe’ worden. Daardoor zal je niet alleen minder snel in slaap vallen: je slaap zal ook minder vast en diep zijn. Het heeft dus geen al te best effect op je hersenen. Als je gaat slapen, wil je tot rust komen en laat je dus best de televisie, laptop, tablet en smartphone in een andere ruimte. Toch nood aan entertainment? Lees de krant of een goed boek!

2. Vermijd cafeïne, tabak en alcohol

Dat betekent geen koffie, cola, alcoholische drankjes of sigaretten! Van cafeïne is algemeen geweten dat het je oppept. Het spreekt dus voor zich dat je dat best vermijd voor het slapengaan. Maar wat heel wat minder geweten is, is dat ook alcohol je slaapkwaliteit verstoort. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je minder diep slaapt en daarom ook sneller en vaker wakker wordt.

 

photo-1495197359483-d092478c170a

 

3. Ontwikkel een ritme

Dit is voor veel mensen een grote uitdaging. Maar eens je een slaapritme hebt ontwikkeld, zal je het belang hiervan al snel inzien. Probeer eens een week elke dag om hetzelfde uur te gaan slapen en op hetzelfde uur op te staan. Hou er rekening mee dat je als volwassene tussen de 7 en 8 uur per dag zou moeten slapen. Opstaan om 7u betekent dus dat je zou moeten gaan slapen om 23u.

4. Mediteer

Mediteren is één van dé manieren om rustig te worden en daarmee ook snel in slaap te vallen. Het helpt je de vele prikkels, die je doorheen de dag krijgt, te verwerken. Geen ervaring met mediteren? Je kan aan de slag gaan met het luisteren van een bodyscan. Die vind je op Spotify of YouTube.

5. Creëer een goede slaapomgeving

Hier is het belangrijkste dat je een goed bed, kussen en deken hebt. Maar ook andere details kunnen je slaapkwaliteit verbeteren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de temperatuur in je kamer tussen 16 en 18 graden is. Zet het raam dus open of op een kiertje: het zorgt ook meteen voor frisse lucht (ook heel belangrijk! Zet daarom zeker geen luchtverfrisser in je slaapkamer). Nog een tip: plaats een paar planten in je slaapkamer. Die zorgen namelijk voor extra zuurstof in de ruimte.

 

Heb jij nog tips? Deel ze met ons!