Hoe geef je je lichaam weer energie?

We hebben allemaal wel eens van die momenten. Je voelt je futloos, hebt er even helemaal geen zin meer in en het enige wat je nog wilt doen, is hangen in de zetel. Wat je op dat moment nodig hebt, is een stevige energieboost. Maar hoe geef je je lichaam die figuurlijke schop onder de kont? Wij delen onze beste tips!

Vitamine B(eter)

Als je je lichaam weer wilt opladen, dan zorg je dat je best wat vitamine B binnenkrijgt. Vitamine B is de figuurlijke benzine in jouw motor. Het zorgt ervoor dat ons lichaam gezonde, rode bloedcellen aanmaakt. Die hebben we dan weer nodig om ons voedsel om te zetten in pure energie. Sterk metabolisme: here we come!

Maar waar vind je dat, vitamine B? Wel, ten eerste is er niet één vitamine B. Er bestaan maar liefst acht verschillende soorten! Je vindt ze voornamelijk in varkensvlees, volkorenbrood, bladgroenten, noten, zuivel en ei.

 

Even je lichaam energieker ‘maca’?

Vergeet matcha! Vervang de laatste vier letters door ‘ca’ en je krijgt een Peruviaans wondermiddel. Maca is een soort ginseng dat als knolgewas op het Andesgebergte groeit. Daardoor heeft het niet alleen een heerlijke nootachtige smaak, maar zit het ook bomvol gezondheidsvoordelen. Grote hoeveelheden ijzer? Check! 10% van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C? Check! De energie om het hooggebergte eigenhandig te beklimmen? Dubbelcheck!

En daar houdt het niet op. Wie een paar vlokjes macapoeder in een smoothie gooit (maar 10 kcal!), heeft een betere bloedsuikerspiegel, een verminderd humeur en slaapt als een Peruviaans roosje. 

Suiker geeft je energie? Ja, maar…

Leg die zak gummybeertjes maar aan de kant, want al die suikers geven je écht geen energieboost. Wie beweert dat je van suiker actiever wordt, heeft ongelijk. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat je van suiker net moe en futloos wordt. Suiker tast de vitamine B-reserves aan, wat ervoor zorgt dat jouw bloedsuikerspiegel abnormaal stijgt. 

Laat die lightproducten ook maar staan. Aspartaam en andere onnatuurlijke vervangsuikers zijn niet veel beter. Gelukkig heeft Moeder Aarde een oplossing voorzien. In o.a. stevia, palmsuiker, dadelstroop, esdoorn- en agavesiroop vind je een hoop natuurlijke energie-oppeppers. Ook een zoete smaak, maar vele beter voor je lichaam!

Sauna? Sau-ja!

Een saunacabine is dé perfecte plek om je even af te sluiten en te ontsnappen aan de bekommernissen van het leven. In de vorm van vocht en afvalstoffen zweet je er letterlijk de stress uit je lijf.

Bij hoge temperaturen maakt jouw lichaam glycocorticoïde aan. Dat hormoon maakt je niet alleen minder vatbaar voor allergieën, het zorgt er ook voor dat vetten en eiwitten in het lichaam worden omgezet in bloedsuikers. En die pakketjes energie worden nadien verstuurd naar de spieren en de hersenen. Geen wonder dat het soms ‘natuurlijke doping’ wordt genoemd.

Saunabezoekje plannen? Kijk tussen het aanbod publieke en privé sauna’s! 

Deel deze post:

Recente artikels