Op naar de sauna! Maareuh… doe ik dat mét of zonder badkleding?

Ah, de aloude vraag… maar wat is nu het juiste antwoord? Je badkleding aanhouden in de sauna – of schieten we het hele handeltje maar gewoon volledig uit? Wel, de etiquette schijnt nogal af te hangen van locatie. In België en Nederland wordt er meer geopteerd voor naakt, in Italië en Frankrijk bestaat de kans dat je wat vreemde blikken krijgt wanneer je poedelnaakt binnenwandelt.

Maar weet je wat? Wij gingen naar Finland, de basis van de saunacultuur, om het voor eens en voor altijd uit te zoeken. En daar waren de meningen unaniem: je draagt géén badkleding in de sauna. En ze hadden voldoende argumenten om dit te staven…

#1 Het is stukken hygiënischer

Dat is de allerbelangrijkste reden, natuurlijk – niemand wil in een onhygiënische sauna binnenwandelen. Wanneer je zweet (en dat durf je nogal eens doen in de sauna), zetten je poriën zich open en vinden er ook heel wat afvalstoffen en bacteriën de weg naar buiten. En da’s de bedoeling!

Maareuh… wanneer je dan badkleding draagt, blijven deze afvalstoffen in de stof zitten. Verplaats je vervolgens van bankje naar bankje, dan laat je die bacteriën overal achter. Niet zo heel aangenaam voor die andere bezoekers!

#2 Je huid vindt het prettiger

Het is de bedoeling dat de hitte van de sauna wordt opgenomen door je huid: enkel zo zal je optimaal genieten van al die positieve gevolgen. Wanneer je badkleding draagt, blokkeer je stukken van je huid. Hierdoor zal je sneller een beklemmend gevoel krijgen – waardoor ontspanning tegengehouden wordt. Laat die huid maar ademen, dus!

#3 Je belemmert het zweetproces niet

In de sauna moet jij niets, behalve één ding: zweten. Je warmt je lichaam bewust op, zodat het kan gaan zweten om af te koelen – en hierdoor heel wat afvalstoffen kan lozen. En wanneer je badkleding draagt, blokkeer je een groot deel van dit proces. Zonde!

#4 Je koelt beter af

Dat volgt natuurlijk op het vorige stukje. Zoals we eerder al vertelden, is die cool down na elke sessie héél belangrijk. Of dat nu met een plons in het zwembad, in het dompelbad of onder een koude douche is. Enkel wanneer je die afwisseling tussen hitte en koude respecteert, zal jij optimaal genieten van je bezoek aan de sauna. Draag je badkleding? Dan kan je lichaam niet volledig afkoelen op de plekken waar stof tegen kleeft.

#5 Je maakt connectie met jezelf (en da’s belangrijk!)

Héél belangrijk, zelfs. Veel mensen zijn niet tevreden met hun lichaam – en gaan daarom enkel naar sauna’s waar badkleding de norm is. En da’s zo ontzettend jammer: niemand zou zich mogen schamen over zijn/haar lichaam.

Wanneer je stap zet om naar een naaktsauna te gaan, zal je je al snel vrij én bevrijd voelen. Niemand daar zal naar jou kijken, niemand zal oordelen over wat hij/zij ziet. Iedereen komt om dezelfde reden naar de sauna: de sores van het dagelijkse leven loslaten en gewoon genieten. Van de omgeving… én van jezelf!

Klaar voor jouw eerste bezoekje aan een (naakt)sauna?

Fantastisch! Bezoek snel onze last-minute pagina en ontdek de mooiste deals in jouw buurt. Geniet ervan!

[button href=”https://www.relaxy.be/” target=”_blank” color=”green” width=”450px” icon=””] Ontdek de mooiste sauna’s bij jou in de buurt [/button]

Deel deze post:

Recente artikels