Oosterse en Westerse massagetechnieken, een verschil?

Een massage kan de meest gespannen spieren en geest tot rust brengen. Dit heeft niet alleen te maken met de magische handen van de masseur, maar al dat geknijp en gekneed van je rug, benen of schouders steunt ook op eeuwenoude filosofieën en doordachte technieken die kunnen verschillen van cultuur tot cultuur. We maken je alvast wegwijs in de wondere wereld van de Westerse en Oosterse massagetechnieken.

Oost

We hebben er allemaal wel eens last van: hoofdpijn, darmen die niet naar behoren werken of schouders die vast zitten. Eeuwen geleden greep men in het Oosten niet onmiddellijk naar medicatie of een zalfje, maar waren ze van mening dat de juiste massagetechnieken klachten kunnen verhelpen.

De Oosterse massagetechniek steunt op het meridianenstelsel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Wanneer je lichaam bepaalde ongemakken ondervindt, kan dit te wijten zijn aan een blokkade van je lichaamsenergie Qi. Deze vloeit door het lichaam via energiebanen –of meridianen. Elke meridiaan is verbonden met een orgaan. Heb je bijvoorbeeld last van je maag, dan zal men inspelen op de maagmeridiaan, en dit voornamelijk door gebruik te maken van drukpunten.

Met handpalmen en vingers oefent men druk uit op bepaalde plaatsen op het lichaam. Dat heet dan acupressuur, en het kan ook met naalden, wat dan accupunctuur noemt. Een Thaïse massage steunt dan weer op yogatechnieken, waarbij stretchtechnieken centraal staan.

De Oosterse massagetechniek streeft niet alleen naar het verbeteren van fysieke klachten. De massage zal de gehele persoon terug in balans brengen: zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Het klinkt misschien allemaal wat zweverig en bij ernstige klachten is het raadplegen van een dokter best nog altijd de eerste stap. Toch wordt de Oosterse massagetechniek door steeds meer mensen gezien als een waardige aanvulling op Westerse geneeskundige therapieën.

West 

De Westerse massagetechnieken kennen een minder lange geschiedenis dan deze uit het Oosten. Hoewel er onenigheid bestaat over de oorsprong van de Westerse massagetechnieken, worden deze meestal onder de noemer ‘Zweedse massage’ geplaatst.

Alle soorten massages zijn uiteindelijk gericht op het stimuleren van de bloedsomloop, afvoer van afvalstoffen en ontspannen van het lichaam. Het grootste verschil ligt dus in de technieken die gebruikt worden om dit te bereiken. Een Westerse massage wordt gezien als een klassieke massage waarbij men vooral gebruikt maakt van technieken als strijken en kneden. Deze hebben dus een ander effect op het weefsel dan de technieken uit het Oosten.

Een ding staat echter vast: of je nu kiest voor Oost of West, beide massagetradities zullen je als herboren doen voelen.

Deel deze post:

Recente artikels