Welke soorten sauna’s bestaan er zoal?

Goed. Binnenkort is het eindelijk tijd voor jouw saunabezoekje – en je kijkt er vast al reikhalzend naar uit. Maareuh… ken jij het verschil tussen al die verschillende soorten sauna’s? Weet je dewelke héél warm – en dewelke medium warm zijn?

En, straffer nog, weet je wat de lichamelijke effecten zijn van al die soorten sauna’s? Neen? Géén zorgen. Wij overlopen het met veel liefde, zodat jij binnen de kortste keren een ware expert bent!

De traditionele Finse kelosauna

Deze populaire topper wordt ook wel eens ‘opgietsauna’  genoemd. Bereid je voor op hitte en een grote vochtigheidsgraad: in deze sauna wordt regelmatig water over de kachel gegoten, waardoor warme stoom zich doorheen de ruimte verspreidt. Heet, heter, heetst!

De effecten: de kelosauna stimuleert je bloedsomloop en voert afvalstoffen af. Een regelmatig bezoekje aan de kelosauna zou daarnaast positieve effecten hebben op jouw immuunsysteem.

Het Turks stoombad

Wanneer je binnenwandelt in het Turks stoombad, wandel je binnen in een omgeving waar de temperatuur rond 45°C schommelt. Dit is niet ontzettend warm: het stoombad focust zich voornamelijk op een hoge vochtigheidsgraad.

De effecten: het stoombad is perfect voor diegenen die niet houden van overmatige hitte. Het stoombad doet wonderen voor je luchtwegen en verzorgt een oneffen, droge huid.

De infraroodsauna – of Laconium

De infraroodsauna is uniek tegenover zijn kameraden om het feit dat hier geen kachel gebruikt wordt: het zijn infraroodlampen die de ruimte opwarmen. De stralen van deze lampen zorgen niet alleen voor opwarming van de huid, maar nemen ook spieren en gewrichten onder handen.

De effecten: de infraroodsauna is dé perfecte keuze voor sporters. Omdat de stralen jouw gewrichten en spieren opwarmen, worden deze soepeler. Perfect om blessures te verzorgen – en zelfs volledig tegen te gaan.

Kruidensauna

De kruidensauna voorziet iets zachtere temperaturen, en is dus perfect voor diegenen die niet goed gedijen bij hitte. Kom volledig tot rust in het gezelschap van reinigende kruiden die zachtjes opbranden. Denk: munt, rozemarijn, tijm, …

De effecten: de kruidensauna heeft minder uitgesproken fysieke effecten, maar wordt voornamelijk gekozen door diegenen die mentale rust zoeken. Ben je gestresseerd en kan je wel wat ontspanning gebruiken? Dan is de kruidensauna hét plekje voor jou.

Sauna met zoutkristallen

Deze sauna vinden we niet overal terug, maar we zijn wel altijd héél blij om ‘m tegen te komen. Deze topper is populair onder bezoekers die het graag heter dan heet hebben: met een temperatuur van 70°C kan je zeker zijn van een stevige zweetpartij!

De effecten: de zoutkristallen zuiveren de lucht in de ruimte – en dus ook jouw luchtwegen. Perfect om jouw longen van een stevige onderhoudsbeurt te voorzien!

Lichtsauna

Als laatste hebben we de lichtsauna: qua temperatuur is dit een standaard sauna die niet al te heet is. Wat dan het verschil is? De verlichting: de lichttherapiesauna dompelt je onder in verschillende lichtstralen, waarvan elke kleur een specifieke werking heeft.

De effecten: (voldoende) licht is belangrijk voor een gezonde mentale toestand. Zeker in de winter hebben we hier weleens een tekort aan, wat zorgt voor een instabiele energiebalans en een slecht humeur. De lichtsauna helpt dit tegen te gaan.

Klaar voor jouw bezoek aan al deze soorten sauna’s?

Overtuigd van de heilzame effecten van deze ontspannende toppers? Bezoek dan snel onze last-minute pagina – en boek snel jouw volgende sauna-bezoekje…

[button href=”https://www.relaxy.be/” target=”_blank” color=”green” width=”450px” icon=””] Ontdek de mooiste sauna’s bij jou in de buurt [/button]

Deel deze post:

Recente artikels