Plasticvrij leven… hoe doe je dat?

We weten het allemaal: er is een probleem met onze overmatige plastic consumptie. Onze zeeën kreunen onder het gewicht van het verbruikte plastic – en ook onze lucht- en bodemkwaliteit daalt er drastisch door. Maar weet je wat? Jij kan je steentje bijdragen aan een wereld waar dit probleem wordt aangepakt. Wij geven je alvast enkele tips mee.

#1 Word onafscheidelijk met je drinkbus en/of thermos

Iedereen weet dat je voldoende water moet drinken. Maar jammer genoeg, kiezen nog veel mensen voor kleine plastic flesjes water. Zonde! Er zijn tenslotte zoveel hippe drinkbussen op de markt, zoals Dopper en Chilly’s, bijvoorbeeld. Deze toppers scoren hoog op gebied van design én op gebied van milieuvriendelijkheid. Gewoon even bijvullen met water van de kraan, et voilà: genoeg gedronken, zonder overbodig plastic in huis.

Enneuh, dit telt ook voor die dagelijkse koffie-on-the-go: in plaats van je warme kopje troost mee te nemen in een wegwerpbeker, vraag je je favoriete barista gewoon om je thermos te vullen.

Ps: Heb jij nog geen waterfles? Geen probleem! Doe mee met onze ultieme sauna-quiz – en maak kans op een Relaxy Dopper waterfles én een leuke Relaxy hamamdoek. Succes!

#2 Neem afscheid van wegwerpzakjes

Ondanks heel wat initiatieven van onze supermarkten, lijkt het toch een gewoonte die moeilijk af te leren is: het gebruik van wegwerpzakjes. Maak er daarom een gewoonte van om altijd een stevige boodschappentas in je auto, handtas of fietstas te leggen. Dit kan zo’n stevige plastic tas van de winkel zelf zijn, maar ook stoffen totebags zijn een goed idee (én deze zien er nog mooi uit ook!).

Op deze manier sta je nooit met lege handen in de winkel én zakt jouw plasticverbruik alweer zienderogen.

#3 Koop in bulk (en/of in een verpakkingsvrije winkel)

Probeer die kleine zakjes en verpakkingen zoveel mogelijk te vermijden – en kies voor producten in grotere verpakkingen. Niet alleen goed om minder plastic te consumeren, maar het is ook meteen een excuus om meer koekjes in huis te halen!

Wil je het helemaal zonder plastic doen? Dan is het een goed idee om eens een bezoekje te brengen aan een verpakkingsvrije winkel. Neem wel voldoende potjes, bokalen, eigen zakjes, … mee, want daar vind je letterlijk niets in plastic! (PS: in deze winkels kan je dus ook altijd 100% zeker zijn van de versheid van de producten)

#4 Kies voor het plasticvrije alternatief

Het klinkt eenvoudig, maar het wordt vaak simpelweg vergeten: kijken naar een alternatief. We zijn tenslotte gewoontebeesten – en vaak grijpen we gehaast naar dat ene product in de winkel waarvan we gewend zijn om het te kopen.

Probeer de volgende keer iets langer rond te kijken: wie weet kan je die standaard eitjes in plastic verpakking wel vervangen door eitjes in karton? Of dat voorverpakte brood in plastic door een brood in een papieren zak?

#5 Ga eens langs in je plaatselijke kringloopwinkel

Vintage shoppen? Da’s hot, hot, hot! Komt dat even goed uit. Spring daarom regelmatig binnen in je favoriete kringloopwinkel. Daar bots je tenslotte op heel wat verborgen schatten: een retro jurkje, een schattig servies of een coole zetel? Het kan allemaal.

Enneuh… Ooit waren deze producten waarschijnlijk wel verpakt in plastic, maar nu is dit niet meer het geval. Mooi, budgetvriendelijk én duurzaam, dus!

#6 Hergebruik!

Soms is het onvermijdelijk om plastic in handen te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan potjes bij de Chinees – of bakjes bij de slager. Wel, wanneer dit gebeurt, raden wij gewoon aan om er het beste van te maken. Met andere woorden: gooi deze bakjes niet weg, maar gebruik ze tot ze volledig versleten zijn. Handig, milieuvriendelijk en… het bespaart je weer een tripje naar de Tupperware-winkel!

#7 Herontdek de markt

Wanneer je inkopen moet doen, is het misschien niet de eerste optie waar je aan denkt, maareuh… waarom niet eens langs de markt gaan, in plaats van de winkel om de hoek? Op de markt vind je tenslotte scherpgeprijsde, verse producten die zelden plastic van dichtbij gezien hebben. Verser kan je je groenten, fruit, vlees en zuivel niet vinden! (enneuh… het is weer een excuus om een lekkere hamburger of wat verse wafeltjes naar binnen te werken!)

Klaar voor een plasticvrij leven?

Hoera! Dat vinden wij goed nieuws. Bekijk zeker onze andere blogs voor meer handige lifestyle tips – en vergeet onze wedstrijd niet om een gratis Dopper en Hammam-doek te winnen!

 

[button href=”https://www.relaxy.be/” target=”_blank” color=”green” width=”450px” icon=””] Ontdek de mooiste sauna’s bij jou in de buurt [/button]

Deel deze post:

Recente artikels