Astma en sauna, een goede combinatie?

Astmapatiënten vrezen soms dat een saunabezoek een ongezond effect op hun luchtwegen zou kunnen hebben, maar die angst is niet nodig. Je kan zowel met astma als met chronische bronchitis gerust een saunabezoekje plannen. Over het algemeen blijkt zelfs dat dit een positief effect heeft. Een beetje meer uitleg…

Voordelen van het saunabezoekje

Door regelmatig naar de sauna te gaan, blijkt bij astmapatiënten het aantal aanvallen af te nemen en de ademhalingsmoeilijkheden minder te worden. Longartsen die dit onderzocht hebben, stellen een verbetering van de ademhalingswaarden vast, waardoor men in de sauna juist dieper (en dus beter) kan ademhalen. Daarnaast lijkt ook de extreme temperatuurswisseling niet nadelig voor het slijmvlies van de luchtwegen, zolang men opwarmen en afkoelen correct afwisselt. Bovendien leiden saunabezoekjes tot betere doorbloeding, waardoor er meer afgifte van slijm plaatsvindt. En ook komt er in de sauna meer cortisol in het bloed, waardoor de reacties die een astma-aanval veroorzaken verminderen.

Heerlijk ontspannen

 Astma vindt vaak zijn oorzaak in allergieën en uit zich in verkramping van spiervezeltjes, die in de wand van de kleine luchtpijpvertakkingen zitten. Door de droge warmte in de saunacabine kunnen de spieren van het lichaam zich ontspannen. Daaruit volgt dat ook deze kleine spiervezeltjes zich ontspannen, waardoor aanvallen ook weer vermeden worden.

Wees je verkoudheid de baas!

 Mensen die regelmatig een saunabezoekje plannen, kunnen zo verkoudheden vermijden. Dat is vooral voor astmapatiënten goed nieuws, aangezien een verkoudheid vaak problemen opwekt. Doordat je hoge en lage temperaturen afwisselt, bouwt je lichaam een natuurlijke weerstand op tegen infecties en virussen, waardoor je zelfs beter bestand bent tegen griep. Laat daarom je astma dus zeker niet in de weg staan van een deugddoend saunabezoek!

Deel deze post:

Recente artikels