Een saunabezoek van A tot Z!

Naar de sauna gaan, heeft een positieve invloed op zowel lichaam als geest. Sommigen voelen zich na een saunabezoek als herboren, maar omdat ons lichaam het niet gewend is om van ijskoude naar hete temperaturen over te stappen en terug, volg je best een bepaalde routine. Dit is hoe het optimaal ‘rondje sauna’ eruit ziet!

  1. Douchen

Na een toiletbezoek is het aangeraden een reinigende douche te nemen met warm water en zeep. Dit is, naast het feit dat je proper en opgewarmd aan je sauna-avontuur kan beginnen, een stuk hygiënischer. Vermijd best ook om je douche te beëindigen met koud water, zodat deze voorverwarming voldoende effect heeft.

  1. Afdrogen

Het is belangrijk dat je je lichaam goed afdroogt voor je de sauna binnen gaat. Een droge huid transpireert namelijk beter en dat proces willen we liefst zo min mogelijk tegenwerken.

  1. Warm voetbad

Om het transpireren nog dat tikkeltje meer te stimuleren, raden we ook een warm voetbad aan vóór het betreden van de saunacabine.

  1. Sauna

Wanneer het tijd is voor het eigenlijke saunamoment, leg je je – op buik of rug – op een droge handdoek neer in de cabine. Als je ligt komt de warmte namelijk gelijkmatig op je af, en dit geeft een aangenaam gevoel. Indien er niet voldoende plaats is om te liggen, ga je best met opgetrokken knieën zitten. Laat deze opwarmfase ongeveer een kwartiertje duren, maar overschrijd dit liever niet. Intensief transpireren op korte termijn is namelijk beter dan wat minder op langere termijn. De laatste twee minuten ga je rechtop zitten, met je voeten een bank lager dan die waar je op zit. Hierdoor kan je bloedsomloop terug wennen aan de verticale houding en zakt je bloed niet direct naar je benen bij het rechtstaan.

  1. Afkoelen

Als je de saunacabine verlaat, ga je best eerst even naar buiten om goed in- en uit te ademen. Je lichaam heeft nu namelijk zuurstof nodig en de buitenlucht zorgt ervoor dat je longen afkoelen. Deze afkoelingsfase duurt ongeveer even lang als de opwarmfase, dus ongeveer een kwartier. Andere manieren om af te koelen zijn de stortdouche, het dompelbad of de emmer met pollepel. Door deze herhaaldelijke afkoeling train je je hart- en vaatsysteem en verbeter je tegelijkertijd je lichamelijke weerstand.

  1. Warm voetbad

Als de afkoelingsfase is afgerond, neem je een warm voetbad. Hierdoor zal je lichaam van top tot teen terug opwarmen.

  1. Rust

In het beste geval herhaal je deze verschillende fases nog 2 keer, maar dan zonder de opwarmdouche. Tussen de verschillende rondjes neem je best rustpauzes van eveneens 15 minuten, zodat je lichaam even kan bekomen van de inspanning die het heeft geleverd.

Ziezo, nu ben ook jij klaar om je hartje te gaan ophalen in de sauna…

Deel deze post:

Recente artikels