Dubbel ontspannen: sauna en wellness

Wanneer we denken aan een dagje wellness associëren we dit voornamelijk met zweten in de sauna, ontstressen op de massagetafel en vooral heerlijk niets doen. We brengen de dag grotendeels horizontaal door en onze activiteit is beperkt tot enkele wandelingen tussen de sauna en de jacuzzi. Toch kan wat extra beweging tijdens je dag in de spa zorgen voor een optimaal ontspannen gevoel.

Yoga en de sauna

Het is geen nieuwtje dat regelmatig bewegen ons stressniveau aanzienlijk doet dalen. Waarom dit niet combineren met een dagje wellness? Je hoeft uiteraard geen marathon te lopen voor je de sauna in duikt, enkele yoga-oefeningen kunnen al volstaan. Tijdens een yogasessie neem je verschillende lichaamsposities aan die zorgen voor innerlijke rust. Door je te concentreren op je houding en ademhaling zet je het piekeren even op pauze. Je keert even in jezelf en bant alles wat rondom je gebeurt. Met enkele yoga-oefeningen voor het saunabezoek voorkom je dus dat je gestrest de sauna in gaat en bereid je je geest voor om maximaal te kunnen genieten.

Ook in de sauna is het mogelijk om yoga te beoefenen. We horen het je al denken: ‘Yoga bij een temperatuur van 80 graden of meer. Wie is er zo gek?’ Een zonnegroet of een sessie upward facing dog in de sauna is inderdaad niet aangewezen. Maar yoga is meer dan je lichaam in gekke bochten wringen. Door je saunasessie eens niet te beschouwen als een uurtje girltalk (wat uiteraard ook heel ontspannend werkt), kan je ook in de sauna letten op je lichaamshouding. Door in kleermakerszit te gaan zitten en je rug te rechten, hebben je longen voldoende ruimte om te kunnen ademen. Let op: adem niet te diep. De lucht in de sauna is warm. Het volstaat om aandachtig te letten op het in –en uitademen. Dit in combinatie met de warmte op je lichaam, zorgt ervoor dat de stress zo van je afglijdt.

Stretch the stress away

Verschillende wellnesscentra bieden een relaxatieruimte aan waar je tussen de sauna en massages door even kan bezinnen. Dit is dan ook de ideale plek om in alle stilte enkele oefeningen te doen. Dit kan je doen door te stretchen om je spieren los te maken en te ontlasten van spanningen. Een massage achteraf zal eens zo aangenaam zijn.

Voel je je na de sauna toch wat loom van alle warmte, dan kan een sessie ashtanga yoga helpen. Deze vorm van yoga is intensief maar zorgt ervoor dat je je achteraf fit en energiek voelt zonder dat het ontspannen effect van de sauna verloren gaat.

Deel deze post:

Recente artikels