Jezelf in slaap eten? Dat doe je zo!

Druk, druk, druk. Tegenwoordig lijkt het wel het enige woord te zijn waar we ons in kunnen vinden. Elke dag opnieuw krijgen we te maken met prikkels. Véél prikkels: een carrière, een relatie, vrienden, voldoende activiteiten ter ontspanning, enzovoort. En vaak komt het dan voor dat een goede nachtrust eerder een luxe wordt, in plaats van een noodzaak. Fout! Onze nachtrust is tenslotte onmisbaar om zowel fysiek als mentaal te bekomen van die drukke dagen. Heb je toch wat last van slapeloosheid? Probeer dan zeker deze natuurlijke middeltjes eens uit…

Melatonine vind je in zure kersen

Melatonine, ook wel het ‘slaaphormoon’ genoemd, helpt het menselijk lichaam bij de controle van de slaap-waakcyclus. Normaalgezien stijgt dit niveau ‘s avonds, blijft het op z’n hoogtepunt doorheen de nacht en daalt het tegen de vroege ochtend.

Toch kan het voorvallen dat je te maken krijgt met een verkeerde balans in je melatonine-niveau. En een van de veelbesproken wondermiddeltjes om dit tegen te gaan? Dat zou het drinken van twee glazen zuur kersensap zijn. Sommige onderzoeken beweren zelfs dat dit je diepe slaap kan verlengen tot 90 minuten. Het proberen waard!

Tryptofaan vind je in eiwitrijke voeding

Tryptofaan is een aminozuur, iets wat jouw lichaam niet zelf aanmaakt – maar wel essentieel is om binnen te krijgen. Hiervoor vertrouw je dus volledig op je voeding! Want, hoe meer tryptofaan jij opneemt, hoe flinker jouw lichaam melatonine en serotonine zal aanmaken. Héél belangrijk, dus!

Op zoek naar tryptofaan? Dat vind je in eiwitrijke voeding. Haast je dus naar de winkel met dit boodschappenlijstje: melk, kaas, gevogelte, pinda’s en chocolade (hoera! Eindelijk een excuus!). Daarnaast is het ook een goed idee om een handje amandelen als snack in de buurt te houden.

Calcium vind je in zuivel, vette vis en noten

Calcium staat in directe verbinding met een (on)gezonde slaapcyclus. Wanneer je moeilijk in slaap raakt en/of regelmatig na enkele uren terug wakker wordt, kan je er zeker van zijn dat je lichaam vraagt om calcium. Belangrijk om weten: calcium helpt tryptofaan om melatonine aan te maken!

Zorg er dus voor dat je koelkast snel boordevol zit met volgend calciumrijk lekkers: (magere) melk, kaas, zalm, broccoli, superfood boerenkool, abrikoos en… noten allerlei. Qua noten worden er voornamelijk amandelen aangeraden, maar ook hazelnoten, paranoten en walnoten zijn zéér welkom!

Magnesium vind je in banaan, groene bladgroenten en avocado

Weet je nog, die belangrijke melatonine? Wel, die wordt aangemaakt in de zogenaamde ‘pijnappelklier’ in onze hersenen. En deze klier, die moet regelmatig ‘ontkalkt’ worden, zodat ze optimaal blijft werken. En hiervoor komen we terecht bij… klopt: magnesium.

En hoe je dit belangrijke stofje op eenvoudige wijze binnenkrijgt? Héél eenvoudig. Begin alvast met dagelijks een banaan in je tas te steken als snel en gezond tussendoortje: deze topper is kampioen wanneer het magnesium betreft! Daarnaast is het ook altijd een goed idee om wat meer groene bladgroenten (spinazie, andijvie, boerenkool, …) en avocado op het menu te zetten.

Enneuh… vergeet dat saunabezoekje niet!

Want, ja. Om goed in slaap te vallen, is het belangrijk dat je je hoofd helemaal leeg kan maken. En dat kan je het best wanneer je volledig ontspannen, zen en op je gemak bent. Drie keer raden waar je naartoe moet om dat te bekomen… klopt: die sauna! Gelukkig kwam jij terecht bij Relaxy: hét online adresje om de beste sauna-deals te vinden. Slaap lekker!

 

[button href=”https://www.relaxy.be/” target=”_blank” color=”green” width=”450px” icon=””] Ontdek de mooiste sauna’s bij jou in de buurt [/button]

Deel deze post:

Recente artikels