Voor de eerste keer naar de sauna… Wat moet je weten?

Je allereerste saunabezoek kan heel spannend zijn. Misschien ben je geïntimideerd door al dat naakt, of maak je je zorgen of je je wel op je gemak zal voelen? Maar geloof ons: een bezoek aan de sauna – naakt of niet – is juist heerlijk ontspannend en na je eerste keer kun je niet wachten om weer te gaan. Wij leggen je uit hoe zo’n saunabezoek juist werkt en waar je aan moet denken.

 

Wat moet je aan?

In de meeste sauna’s kan je een badjas en badslippers huren, maar je kunt het natuurlijk ook zelf meenemen. Zorg dan voor een grote badhanddoek waar je op kunt liggen, twee kleinere handdoeken om jezelf mee af te drogen en badslippers. Of je je badkleding – dus badpak, bikini of zwemshort – mag aanhouden, hangt af van de sauna. Soms is het dragen van badkleding verboden, behalve op de zogeheten ‘badkledingdagen’. En soms is het dragen ervan net verplicht.

Maar je hoeft je echt niet af te laten schrikken door al dat bloot. In de sauna is naakt namelijk heel gewoon en juist fijn, en bovendien werkt de sauna dan ook beter. De warmte zorgt er namelijk voor dat je gaat zweten en het dragen van badkleding belemmert dat. Daarnaast is het dragen van badkleding ook een beetje onhygiënisch: zweet en afvalstoffen blijven er in achter. Natuurlijk draag je wel een handdoek of een badjas als je uit de sauna komt.

 

Hoe werkt het?

Daarmee komen we bij het volgende punt. Hoe werkt zo’n saunabezoek nu eigenlijk? Wat doe je ervoor en erna? Begin met een warme douche om mogelijk vuil en zweet van je af te spoelen. Daarna neem je een voetenbad om aan de temperatuur van de sauna te wennen. Vervolgens kies je een sauna. Als beginner kun eerst kiezen voor een sauna van 40 of 50 graden, maar je zult merken dat dit goed te doen is. Als je dat wilt, kun je de temperatuur na de eerste sauna rustig opbouwen.

Je blijft maximaal een kwartier in dezelfde sauna. Zonder slippers, maar op je badhanddoek. Daarna is het heel belangrijk om goed af te koelen. Dit doe je bijvoorbeeld eerst onder een neveldouche, waarna je je afspoelt met een slang of onder een gewone douche. Dan dompel je je onder in een koud bad en sluit je het afkoelingsproces af met een voetenbad. Daarna is het tijd om heerlijk te ontspannen. Daarvoor zijn in de sauna verschillende rustruimtes, bedden en lekkere stoelen waar je helemaal tot rust kunt komen. En het is helemaal niet erg als je dan even in slaap valt…

 

Wat is nog meer belangrijk in de sauna?

Tijdens een saunabezoek is het vooral belangrijk om veel te drinken. Dan hebben we het uiteraard niet over alcohol, maar over water of (lauwe) thee. Door de warmte in de sauna zweet je veel en verlies je dus veel vocht. Het is belangrijk om dit vocht weer aan te vullen. Ook is het belangrijk om goed te eten. Niet te veel, want daar kun je last van krijgen, maar ook zeker niet te weinig. Flauwvallen is natuurlijk niet de bedoeling…

 

Waarom naar de sauna?

Een dagje sauna zorgt er niet alleen voor dat je volledig ontspant, maar je krijgt er ook veel nieuwe energie van. Een sauna opent je poriën, reinigt je huid (in een Turks stoombad wordt vaak gebruik gemaakt van geuressences zoals eucalyptus) en maakt je spieren en gewrichten soepeler. Als je thuiskomt na een dagje in de sauna ben je helemaal zacht en rozig…

 

Deel deze post:

Recente artikels