Wat is het verschil tussen een gewone sauna en een infrarood sauna?

Waar zit nu precies het verschil tussen een gewone sauna en een infrarood sauna ?

In een ‘gewone’ sauna, wordt de luchttemperatuur opgevoerd tot 80°-100°C. Om de hitte draaglijk te houden, wordt er water verdampt. Je lichaam warmt op en je begint te zweten om die lichaamswarmte af te voeren. Samen met dit vochtverlies, raak je ook bepaalde gifstoffen kwijt uit je lichaam. Dat is ook de bedoeling van een sauna.

Het grote verschil met een infraroodsauna, is dat niet de omgevingstemperatuur oploopt, maar dat de infraroodstralen rechtstreeks inwerken op je lichaam. Dat is uiteraard veel efficiënter want bij een traditionele sauna gaat er heel wat warmte, en dus energie, verloren. Een bijkomend voordeel is dat de warmte veel draaglijker is. Je kunt de omgevingstemperatuur trouwens zelf instellen. Je hoeft de hitte bij dit systeem ook niet zo extreem op te drijven omdat er geen warmte verloren gaat. In elke sauna ga je zweten. Dat is ook de bedoeling. Door te transpireren gaat je lichaam de hitte afvoeren. Dat wil ook zeggen dat je vocht verliest, en samen met dat vocht raak je afvalstoffen uit je lichaam kwijt. En daar is het uiteindelijk om te doen. Na een saunabeurt ben je verlost van ‘boze beestjes’ en krijgt je immuunsysteem een boost. Daarom voel je je ook zo lekker na een half uurtje zweten.

Wat gebeurt er precies in je lichaam?

Tijdens een sessie in een infrarood sauna warmt je lichaam geleidelijk aan op. Je gaat transpireren omdat je lichaam aan de slag gaat om de warmte af te voeren. Je verliest lichaamsvocht – 80% water en 20% afvalstoffen – maar dat is niet alles. Heel dat afkoelingsproces vraagt energie. Dat betekent dus ook dat je calorieën verbrandt. Zonder dat het moeite kost, en zonder dat je er moe van wordt.

Je zit lekker relax en comfortabel en toch is je hele lichaam hard aan het werk. Je voelt dat uiteindelijk wel, want je hartslag versnelt en je bloeddoorstroming wordt gestimuleerd, alsof je een half uurtje gelopen hebt. Al na de eerste infraroodbeurt voel je verschil. Je voelt je goed, alle spanning is verdwenen en je spieren zijn weer soepel. Zelfs je huid heeft na een half uurtje infraroodtherapie een frissere teint.

Waar is een infrarood sauna goed voor?

Studies hebben aangetoond dat een infraroo infrarood sauna d therapie heilzaam kan zijn bij diverse medische klachten: reuma en artrose, spier- en gewrichtspijnen, hoofdpijn en stress, maar ook bij ernstigere aandoeningen. Zelfs diabetici en mensen met chronische darmaandoeningen zijn gebaat bij infraroodtherapie.

Door de warmte worden je spieren soepeler en kunnen je nek en schouders ontspannen. Je lichaam warmt op en je koelsysteem treedt in werking. Dat wil zeggen dat je hart aangepord wordt om wat harder te werken, meer bloed door je aderen te doen stromen en zo de overtollige warmte af te voeren.
Tegelijk ben je ook een deel toxische stoffen uit je lichaam kwijt. Heel dit proces vraagt energie, dus je bent – al zittend en genietend – calorieën aan ’t verbranden.

Eén sessie in een infrarood sauna doet je lichaam evenveel goed als een kwartiertje intensief sporten. Het gewichtsverlies is in beide gevallen even groot. Je vochtbalans moet je in beide omstandigheden opnieuw in evenwicht brengen natuurlijk, maar de calorieën die je verbrandt hebt, ben je kwijt.

Voor mensen die niet kunnen of willen sporten is dit een ideale manier om hun conditie op peil en tegelijk hun gewicht onder controle te houden. Zelfs oudere mensen of mensen met aandoeningen aan de luchtwegen hebben baat bij een sessie in een infrarood sauna.

 

Deel deze post:

Recente artikels