Droge handen van het vele wassen? Zo kom je met een gezonde huid de winter door!

Nog nooit hebben we collectief zo vaak onze handen gewassen. Het is dan ook één van de zes gouden regels in de strijd tegen COVID-19. We kunnen het ons intussen al bijna niet meer voorstellen iemand een hand te geven. Laat staan een ongewassen hand! Al dat wassen en het gebruik van alcoholgel heeft natuurlijk ook een impact op je huid. Benieuwd naar wat nu precies het effect is van deze plotse verregaande hygiënemaatregelen op je huid? Lees het in dit artikel en ontdek onze tips om met zachte, verzorgde handen de winter door te komen!

Het effect op je huid

Het eerste effect van zo vaak je handen te wassen is uitdroging. Telkens je je handen wast verwijder je namelijk het vetlaagje dat je huid beschermt tegen invloeden van buitenaf zoals koude en vuil. Na een tijdje van veelvuldig handen wassen verliest je huid te veel vocht en begin je vervelende klachten te ontwikkelen zoals kloofjes of eczeem. En tijdens de winterperiode is de lucht ook droger dan anders, wat dit proces alleen maar versnelt. Maar wat met de alcoholgels? In tegenstelling tot wat je zou verwachten van het agressief aanvoelende en sterk geurende goedje, is het minder schadelijk voor je huid om alcoholgel te gebruiken dan om je handen om de haverklap te wassen! Het water is namelijk de grote boosdoener, en vele alcoholgels bevatten een “terugvetter” als extra verzorging voor je huid.

Hoe vaak is te vaak?

In tijden van COVID-19 is er in principe niet zoiets als ‘te vaak’ je handen wassen. Toch willen we hier nog even herhalen wanneer de overheid het aanraadt om je handen te wassen.

  • Na elk toiletbezoek
  • Na het hoesten of niezen, ook al deed je dit in je elleboog
  • Na het snuiten van de neus
  • Voor en na het eten
  • Na het bezoeken van een ‘drukke’ plaats
  • Na het gebruik van het openbaar vervoer
  • Wanneer je thuis komt

Daarnaast is het wassen van je handen pas echt effectief indien je hier 20 seconden de tijd voor neemt. Dit kan je goed timen door het refrein te zingen van “OOPS… I did it again” van Britney Spears, of – voor de kleintjes onder ons – “Wash your hands with baby shark”. Opgelet: nog dagenlang zal deze oorwurm je blijven achtervolgen!

Beperk de koude

Probeer je handen steeds met lauw water te wassen. Dit is veel minder agressief voor je huid dan wanneer je dit met ijskoud water zou doen. Wanneer je in de barre wintermaanden buiten komt, zorg er dan steeds voor dat je warme, kwalitatieve handschoenen draagt.

Deppen in plaats van drogen

Probeer na het wassen je handen niet nog verder uit te drogen door deze droog te blazen. Het is veel zachter voor je huid om je handen droog te deppen met papieren doekjes of een gewone handdoek.

Smeren, smeren en nog eens smeren

Aangezien het momenteel geen optie is om je handen minder te wassen, hangt alles af van de nazorg. Maak er daarom een gewoonte van om je handen regelmatig in te smeren met een hydraterende handcrème. Hoe vroeger je erbij bent, hoe meer schade je kan voorkomen! Tip: neem een handcrème mee in je handtas en breng deze aan telkens je je handen ontsmet hebt met een alcoholgel. Thuis bewaar je je handcrème liefst zichtbaar op de plek waar je je handen wast. Het beste moment om extra veel handcrème aan te brengen is voor het slapen gaan. Zo kan je huid ‘s nachts optimaal herstellen.

Deel deze post:

Recente artikels