Zorg voor jezelf en je mentale gezondheid

Omwille van de coronamaatregelen kunnen we tijdelijk niet meer naar de (privé)sauna en laat dat nu net onze favoriete activiteit zijn om te ontspannen. Het zijn al moeilijke maanden geweest en het einde lijkt nog niet meteen in zicht. Daarom is het enorm belangrijk dat je andere manieren zoekt om te relaxen. Heb aandacht voor je mentale gezondheid en die van je vrienden en familie. Stel je kwetsbaar op: kwetsbaarheid is je sterkte. We geven je enkele tips om bewuster te leven en minder stress te ervaren. 

Vertraag je ademhaling

De meeste mensen ademen verkeerd zonder het te weten. Zit daarom recht in je stoel, haal diep adem door je neus en adem dan langzaam weer uit: het is één van de beste manieren om stress te verminderen. Je geeft hiermee je brein het signaal dat je lichaam mag ontspannen. Er zullen ongetwijfeld gevoelens en gedachten in je opkomen. Erken ze en wees je ervan bewust, maar laat ze ook meteen weer gaan. Ze hebben even niets te zoeken in je hoofd: het is tijd voor rust. Doe dit enkele minuten per dag.

Zoek een routine die goed voelt 

Voor velen betekent een coronaperiode ook een wijziging in je vertrouwde routine. Waak erover dat je toch zoveel mogelijk je dagelijkse planning aanhoudt, want dat zorgt voor mentale rust. Zet bijvoorbeeld je wekker elke (week)dag op hetzelfde uur en ga op tijd naar bed. Als je dan ‘s ochtends wakker wordt, is het verleidelijk om de hele dag in je pyjama rond te lopen. Probeer je toch klaar te maken met een frisse douche en propere kleren om je dag goed te starten. Verder helpt het ook om ook gezond te eten op vaste tijdstippen. Alle begin is moeilijk, maar eens je lichaam gewend is aan je nieuwe manier van leven, pluk je daar de vruchten van.

Connecteer en praat

Voel je je eenzaam, angstig, kwaad of verdrietig? Dat is niet zo verwonderlijk in een crisis als deze. Neem iemand in vertrouwen en praat over je gevoelens. Die vertrouwenspersoon kan een vriend of familielid zijn, maar evengoed een professionele hulpverlener. Ook bij tele-onthaal vind je 24/7 een luisterend oor.

I like to move it move it

Wat je ook doet: vergeet niet om te blijven bewegen. Stretch, wandel, loop, doe aan yoga of werk aan je spieropbouw: allemaal zaken die je nog perfect kan doen, corona of niet. Geef jezelf dus geen excuus om tijdens de lockdown lui te worden. Wist je trouwens dat sport ook erg goed is voor je immuunsysteem? Terwijl je fitter wordt, vermindert ook nog eens de kans om ziek te worden. Als je nood hebt aan wat extra motivatie, kan je de app ‘strava’ downloaden. Je ziet je vrienden sporten: dan wil jij hetzelfde doen. 

Geniet van het leven

Last but not least: maak tijd voor de dingen die je leuk vindt. Ga weg van je scherm en ontspan op een manier die voor jou fijn voelt (behalve naar de sauna gaan, dan). Ga bakken of koken, speel gezelschapspelletjes, knutsel, teken,… eender wat! Het is belangrijk om te weten dat ‘genieten’ niet afgelast is. En voor je het weet, kunnen we allemaal terug genieten van een saunabeurt. Koop nu al een Relaxy cadeaubon zodat je al kan uitkijken naar je eerstvolgende saunabezoek. Je steunt er ook nog eens je favoriete sauna mee. 

Deel deze post:

Recente artikels