Ken jij alle soorten sauna’s? Doe de test!

De sauna is al duizenden jaren oud. Het begon allemaal in Finland, waar de mensen deels in zelfgebouwde hutten onder de grond woonden. Ze verwarmden zich met stenen die ze eerst in vuur legden. Toevallig ontdekten ze dat de ruimte vele warmer werd wanneer ze water over de stenen goten. Sauna’s zijn dus een deel van onze cultuur: vroeger uit noodzaak, nu om te ontspannen. Doorheen de jaren ontwikkelden we nog vele andere types. Lees en ontdek of je ze allemaal kent.

De opgietsauna of ook wel Finse sauna

Dit is de sauna zoals de meesten die kennen. De lavastenen in de Finse sauna zijn heet en doordat je er water op giet, verwarmt de sauna binnen de kortste keren. Deze sauna is droger dan de meeste andere sauna’s.

Temperatuur: 80 – 120°C
Speciale kenmerken: Heerlijke natuurgeur
Voordelen: ontspant je spieren, opent poriën, doet bloed circuleren

Kruidensauna

De kruidensauna is doorgaans een erg milde sauna met minder hoge temperaturen. De ontspannende kracht wordt versterkt door de frisse geur van verse kruiden. Deze sauna is ideaal voor beginnende saunagangers. Zo wen je zachtjes aan aan de hete temperaturen.

Temperatuur: 60 – 80 °C
Speciale kenmerken: Kruidige geur
Voordelen: ontspant geest en lichaam, in de meeste gevallen kinderen toegelaten

Infraroodsauna

De naam doet het al vermoeden, maar de warmte in deze sauna is afkomstig van infraroodstraling. Dit zorgt voor een betere doorbloeding en verhelpt gewrichts- of spierpijnen. De zachte warme stralingsenergie is heerlijk om op je lichaam te ervaren. 

Temperatuur: 40 – 65°C
Speciale kenmerken: Helende werking
Voordelen: kan plaatselijk ingezet worden, ook in compacte vorm verkrijgbaar

Sauna met zoutkristallen

Een zoutgrot is gemaakt van stenen die essentiële mineralen bevatten. Ze zijn samengesteld uit zoutkristallen die negatieve ionen en zout uitstoten wanneer je ze verhit. Dit heeft heel wat positieve effecten op ons lichaam. 

Temperatuur: 60 – 70°C
Speciale kenmerken: lagere temperatuur dan traditionele sauna, vaak verlicht wat zorgt voor een totale relax-ervaring
Voordelen: verbetert het immuunsysteem, positief effect op luchtwegen en huid, geeft energie, werkt revitaliserend

Stoomcabine

De stoomcabine is één van de meest ‘koele’ sauna’s. Het vochtigheidspercentage ligt dan wel weer hoger omwille van de stoom in de cabine. Door de combinatie van hitte en vocht is een stoomcabine goed te verdragen. De mistige omgeving zorgt ervoor dat ook je ogen wat kunnen rusten. Je voelt je als herboren. 

Temperatuur: 40 – 60°C
Speciale kenmerken: in de stoomcabine hoef je geen handdoek mee te nemen
Voordelen: ontspannend effect op het lichaam, stimuleert de bloedsomloop

Zin om één of meerdere sauna’s uit te testen? 

Boek je saunabezoek op relaxy.be!

Deel deze post:

Recente artikels