Relaxen in eigen land: onze tips

Het ziet er voorlopig naar uit dat de zomervakantie er eentje in eigen land zal worden. Geen paella aan de Costa Brava of op de Vespa door Toscane dus, jammer genoeg. Gelukkig is er ook goed nieuws: ons land heeft elke (binnenlandse) toerist veel te bieden. En is een weekendje weg niet helemaal compleet met een sauna- of wellness-bezoek? Bij Relaxy delen we graag onze tips in deze lokale topstreken. Onbekend is onbemind? Zeker niet!

#1 Het Hageland

Het Hageland is zo’n typische streek die bij velen niet bepaald bekend is. Nou ja, op die ene les aardrijkskunde op school na dan. 

Geografisch bevindt deze bijzondere streek zich voornamelijk in Vlaams-Brabant maar ook deels in het westen van Limburg. Het Hageland is het gebied tussen de steden Scherpenheuvel, Aarschot, Leuven, Tienen, Diest en Landen. Een ideale uitstap voor de liefhebbers van lekker eten en drinken. Vooral de wijngaarden en bierbrouwerijen zijn een bezoekje (en proeverij) zeker waard.  

En daartussen in? Laat jezelf verleiden door lange wandeltochten dwars doorheen het heuvelachtige landschap. Ook de steden Diest, Aarschot en Scherpenheuvel zijn historische steden die (nog?) niet zijn opgeëist door het massatoerisme.

De aanraders van Relaxy in de buurt

 

#2 Het Pajottenland

Het Pajottenland is onder Belgen al wat meer bekend maar volgeladen buitenlandse caravans of Aziatische toeristenkaravanen? Die waren er ook vóór corona amper te bespeuren. 

En da’s onterecht. Het Pajottenland is met haar zachte heuvels en vruchtbare bodem dé parel van Vlaams-Brabant, gelegen in het westen van de provincie. Dit gebied wordt ook wel het Land van Bruegel of het Toscane van de Lage Landen genoemd, dankzij haar streekbieren Lambiek, Faro, Kriek en Geuze. 

Liefhebbers van kerken, kastelen en musea kunnen er moeiteloos dagen vertoeven. Denk maar aan het Kasteel van Gaasbeek, de Helkruis, de Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek-kerk en het Coloma-domein. Locaties die elke liefhebber van cultuur kunnen bekoren. Net zoals de Congoberg in Vollezele, de Markevallei en de Zuunvallei in Sint-Pieters-Leeuw.

De aanraders van Relaxy in de buurt

  • Privé relaxatiecentrum Aquastelle in Sint-Pieters-Leeuw
  • Privé-wellness Vihta in Dilbeek

 

#3 Het Meetjesland

Voor Oost-Vlamingen dicht bij huis: het Meetjesland. Deze landelijke regio tussen grootsteden Gent en Brugge is sinds 1998 erkend als Regionaal Landschap en heeft Eeklo als kernstad. Het is een bosrijk gebied en bezaaid met polders en kreken. 

Je leest het al: een perfecte keuze om als fietser of wandelaar jezelf uit te leven, afgewisseld met citytrips in het Gentse, Brugse of zelfs Eeklose? Maar ook wie graag de massa uit de weg gaat zal hier zijn of haar gading vinden. Bekende molens als de Pietendriesmolen in Knesselare of de Gerardsmolen in Evergem genieten lokale bekendheid en ook streekbier Augustijn is je aandacht waard.

Andere plaatselijke lekkernijen: de streekbieren Piraat en Gulden Draak, de Jenever van Hoorebeke (de oudste jenever van België) en de zoete aperitiefwijn Pomme Charelle

De aanraders van Relaxy in de buurt

 

#4 De Westhoek

Eigenlijk behoeft deze regio geen enkele uitleg. Maar toch geven we er eentje want ja, er zijn nog Belgen die nog nooit een voet hebben gezet in misschien wel de meest bijzondere streek van ons land. Vooral als je geschiedenis tot één van je hobby’s rekent is de Westhoek een must.

De Westhoek strekt zich uit over de West-Vlaamse arrondissementen Diksmuide, Ieper en Veurne en de Henegouwse gemeente Komen-Waasten, zelfs een stukje Frankrijk (Duinkerke) maakt deel uit van deze regio. Dit unieke gebied bevat naast beboste heuvelruggen ook polders, kustgemeenten, vruchtbare akkers, historische stadjes en rustige dorpjes. Ideaal voor een wandeling of fietstocht doorspekt met rijke geschiedenis. 

De Westhoek speelde een cruciale rol in de Belgische geschiedenis tijdens de Eerste Wereldoorlog en daar zijn ook veel Britse toeristen van gecharmeerd. Denk aan het In Flanders Fields Museum in Ieper maar ook het Memorial Museum Passchendaele 1917. Kom dus gerust onze vaderlandse geschiedenis (her)ontdekken!

De aanraders van Relaxy in de buurt

 

Waar ga jij straks heen?

Zo, nu ben je klaar om een paar bijzondere streken van ons land te (her)ontdekken. Heb je toch je zinnen gezet op een ontspannend relaxmoment buiten de regio’s die we hierboven hebben vermeld? Neem dan een kijkje op relaxy.be voor de beste adresjes!

Deel deze post:

Recente artikels