Sauna’s en gezondheid in de winter

Bij Relaxy.be zijn we het hele jaar door grote fan van saunabezoeken, maar tijdens het winterseizoen plannen we nog net iets sneller ons volgende bezoek in. Niets zo fantastisch als na een gure, barkoude werkweek de sauna induiken om op te warmen, maar wist je dat het ook je gezondheid ten goede komt?

Het is niet alleen een heerlijk gevoel om de koude uit je lijf te verjagen, een saunabezoek tijdens de winter is ook erg gezond. Wist je dat regelmatige saunabezoeken je kansen verkleinen op een verkoudheid? Een Oostenrijkse studie analyseerde een testgroep van 50 personen, waarvan de helft regelmatig de sauna bezocht over een periode van 6 maanden, en de andere helft niet. Wat bleek? De 25 saunabezoekers kregen 50% minder verkoudheden dan de andere helft. Ook de Finse universiteit van Rurku onderzocht het effect van regelmatige saunabezoeken op de gezondheid, en ondervond een vermindering van 30% kans op verkoudheden.

Wat als het te laat is?

Als je de voortekenen van een verkoudheid of griep al voelt, kan een saunabezoek de ziekte helpen doorbreken. Dat klinkt niet zo gezellig, maar het voordeel hiervan is dat je sneller aan het genezingsproces kan beginnen. Een saunabezoek bootst immers een lichte koorts na in het lichaam, en virussen zijn niet goed bestand tegen temperaturen boven de 37° Celsius. Toch is het geen goed idee om nog naar de sauna te gaan als je al koorts opgemeten hebt. Een gezond lichaam is immers in staat om overbodige warmte af te drijven, maar als je echt ziek bent, ligt dat anders.

Moraal van het verhaal?

Regelmatige saunabezoeken versterken je immuunsysteem en kunnen er dus voor zorgen dat je de winter doorkomt met minder verkoudheden, of dat je beter bestand bent tegen een griepvirus. Wie zich minder lekker voelt, kan een virus al preventief bestrijden met een saunabezoek, maar wie echt ziek is, blijft liever thuis onder de dekens.

Deel deze post:

Recente artikels